Ένα άγνωστο μνημείο σε κοινή θέα στην κοίτη του Ιλισού



ΓΕΦΥΡΑ ΟΘΩΝΑ, ΙΛΙΣΟΣ







Η τρίτοξη πέτρινη γέφυρα του Όθωνα, θαμμένη σήμερα κυριολεκτικά κάτω από την οδό Αθανασίου Διάκου, κατασκευάστηκε την περίοδο 1852-1854, επί δημαρχείας Ιωάννη Κόνιαρη. Ο Ιωάννης Κόνιαρης (1801-1872) διετέλεσε δήμαρχος Αθηνών δύο φορές, από τις 29 Αυγούστου 1851 ως τις 22 Νοεμβρίου 1853 και εν συνεχεία ως τις 23 Νοεμβρίου 1854.
ΓΕΦΥΡΑ ΟΘΩΝΑ, ΙΛΙΣΟΣ
 Η γέφυρα αυτή λοιπόν είναι έργο της εποχής εκείνης (1852-1854), επί βασιλείας του Όθωνος Α΄ του πρώτου "Βασιλέα της Ελλάδος", και μοναδικού που έλαβε τον τίτλο αυτό.  Κατά την τελευταία υπογειοποίηση του Ιλισού, η γέφυρα εγκιβωτίστηκε από τον τσιμεντένιο σκελετό του υπερκείμενου δρόμου.
ΓΕΦΥΡΑ ΟΘΩΝΑ, ΙΛΙΣΟΣ
 Η νότια πλευρά των αψίδων φράχθηκε με πέτρινο τοίχο, αφήνοντας όμως περιθώριο επικοινωνίας μεταξύ τους. Στην άλλη πλευρά τσιμεντένια υποστυλώματα στήθηκαν σε επαφή με το βόρειο μέτωπο, καταστρέφοντας έτσι τα δύο βασιλικά οικόσημα που υπήρχαν εκεί. 
ΓΕΦΥΡΑ ΟΘΩΝΑ, ΙΛΙΣΟΣ
 Πιο πρόσφατη ήταν η προσπάθεια του περιορισμού τη εισόδου σε αυτές με σιδερένια παραπετάσματα -ίσως από το Δήμο-, στο βόρειο τμήμα τους, από τα οποία μόνο αυτό της ανατολικής αψίδας διατηρείται κατά χώραν ενώ των άλλων δυο έχουν κρημνισθεί. 
ΓΕΦΥΡΑ ΟΘΩΝΑ, ΙΛΙΣΟΣ

ΓΕΦΥΡΑ ΟΘΩΝΑ, ΙΛΙΣΟΣ






Προσεγγίζοντας το εσωτερικό του κεντρικού κλίτους της γέφυρας, το πρώτο που διαπιστώνει κανείς στις πλαϊνές πλευρές του είναι οι αραβικές λατρευτικές επιγραφές, που συνοδεύονται με απεικονίσεις μουσουλμανικών τεμένων στην ανατολική πλευρά.
ΓΕΦΥΡΑ ΟΘΩΝΑ, ΙΛΙΣΟΣ

ΓΕΦΥΡΑ ΟΘΩΝΑ, ΙΛΙΣΟΣ

 Με αυτές σχετίζονται οι τάπητες που εντοπίστηκαν στο έδαφος και πιθανώς μαρτυρούν τη χρήση του τόπου ώς τόπου προσευχής. Από το νότιο πέρας της γέφυρας μέχρι τον τοίχο που τη φράσσει η επίχωση είναι πλούσια και σε μεγαλύτερο ύψος.
ΓΕΦΥΡΑ ΟΘΩΝΑ, ΙΛΙΣΟΣ
 Απαντώνται χύδην διάφορα αντικείμενα, με μεγαλύτερη πυκνότητα σε χρησιμοποιημένα ρούχα και υποδήματα, μερικά αποθηκευμένα σε βαλίτσες. 
ΓΕΦΥΡΑ ΟΘΩΝΑ, ΙΛΙΣΟΣ
Συχνά είναι και τα αντικείμενα και σκεύη καθημερινής χρήσης (βιβλία, μπουκάλια, πιάτα, μπαταρίες, τραπουλόχαρτα, cd’s, ξυραφάκια κ.α.) και συναφής εξοπλισμός σπιτιού (σεντόνια, παπλώματα, μαξιλάρια κ.α.) αλλά και προσωπικά αντικείμενα (γυαλιά, καρφίτσα, παιδικά παιχνίδια κ.α.).
ΓΕΦΥΡΑ ΟΘΩΝΑ, ΙΛΙΣΟΣ

πηγές: