Gangkhar Puensum: Το απαγορευμένο βουνό








Οι ντόπιοι χωρικοί πάντα υποστήριζαν ότι τα πνεύματα που κατοικούν στο βουνό δεν αφήνουν τους ορειβάτες να φτάσουν στο στόχο τους. Όλες οι αποστολές που προσπάθησαν να κατακτήσουν την κορυφή του Γανγκάρ Πουενσούμ έμειναν στην ιστορία της ορειβατικής κοινότητας. Το Γανγκάρ Πουενσούμ είναι το ψηλότερο βουνό στο Μπουτάν, με 7.570 μέτρα, είναι η 40η υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Το Γανγκάρ όσο παράξενο και αν ακούγεται παραμένει ''απάτητο'', ειδικά όταν οι περισσότερες κορυφές στα Ιμαλάια έχουν ήδη εξερευνηθεί πριν από δεκαετίες.


Το Γανγκάρ Πουενσούμ βρίσκεται στα σύνορα του Μπουτάν και το Θιβέτ, αν και η ακριβής διαχωριστική γραμμή αμφισβητείται. Κινέζοι χάρτες θέτουν την κορυφή ακριβώς στα σύνορα, ενώ άλλες πηγές την τοποθετούν εξ' ολοκλήρου στο Μπουτάν. Όταν το βουνό για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκε και εξερευνήθηκε το 1922, οι χάρτες της περιοχής ήταν τρομερά ανακριβείς. Μέχρι πολύ πρόσφατα, χάρτες της περιοχής έδειξαν το βουνό σε διαφορετικές τοποθεσίες και επισημαίνονται διαφορετικά ύψη. Στην πραγματικότητα, μία από τις πρώτες ομάδες που επιχείρησε να φτάσει την κορυφή δεν ήταν σε θέση καθόλου να βρει το βουνό. Η αναρρίχηση και η ορειβασία στο Μπουτάν άνοιξε μόλις το 1983, καθώς πίστευαν ότι τα πανύψηλα βουνά ήταν η κατοικία των πνευμάτων. Όταν το Μπουτάν άνοιξε επιτέλους τις πόρτες του για την ορειβασία, οργανώθηκαν μια σειρά από αποστολές. Μεταξύ του 1985 και του 1986, έγιναν τέσσερις απόπειρες, αλλά όλες κατέληξαν σε αποτυχία. Η απόφαση να επιτραπεί η ορειβασία για εμπορικούς κυρίως λόγους δεν κράτησε πολύ. Το 1994, η κυβέρνηση απαγόρευσε την αναρρίχηση των ψηλότερων βουνών από 6.000 μέτρα από σεβασμό για τις τοπικές πνευματικές παραδόσεις, και από το 2004 η ορειβασία στη χώρα έχει απαγορευτεί εντελώς.







ΜΠΟΥΤΑΝ, ΧΑΡΤΗΣ


Το 1998, μία ιαπωνική αποστολή απέκτησε άδεια από τον κινεζικό Ορειβατικό Σύλλογο για να αναρριχηθεί στο Γανγκάρ Πουενσούμ βόρεια του Μπουτάν από την πλευρά του Θιβέτ. Αλλά μια μακροχρόνια συνοριακή διαφωνία με το Μπουτάν, τελικά προκάλεσε την άδεια να ανακληθεί. 
Αντ 'αυτού, η αποστολή στράφηκε σε μία προηγουμένως απάτητη κορυφή 7.535 μέτρων, θυγατρική της κορυφής Γανγκάρ Πουενσούμ που ονομάζεται Gangkhar Puensum North (Γανγκάρ Πουενσούμ Βορράς), επίσης γνωστή ως Liankang Kangri. Σημειώσεις που λήφθηκαν από την ομάδα πρότειναν ότι η αποστολή για την κύρια κορυφή θα μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία, αν επιτρεπόταν. Περιέργως, σε αντίθεση με άλλους χάρτες η έκθεση της αποστολής δείχνει το Γανγκάρ Πουενσούμ στο Θιβέτ, παρά στο Μπουτάν, και τα σύνορα του Θιβέτ- Μπουτάν να διασχίζουν την κορυφή του βουνού.


Το ίδιο το Μπουτάν δεν έχει ερευνήσει την κορυφή ακόμα και φαίνεται ότι η χώρα δεν έχει κανένα συμφέρον να γίνει αυτό σύντομα. Με τη δυσκολία εξασφάλισης αδειών από την κυβέρνηση, καθώς και την έλλειψη ομάδας υποστήριξης και διάσωσης, φαίνεται ότι το βουνό κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει ανεξερεύνητο για το άμεσο μέλλον.








πηγές: