Τηλεκινητικά φαινόμενα σε καφενείο στο Μεσολόγγι



Πολλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας ή που ακούμε ότι έχουν συμβεί κάπου αλλού, φαντάζουν ανεξήγητα, αλλά είναι πάντα συναρπαστικά. Σε αρκετές περιπτώσεις όπου αντικείμενα μετακινούνται ή πέφτουν μόνα τους, μία απλή εξήγηση όπως φάντασμα ή πολτεργκάιστ, μπορεί να είναι η πιθανότερη εκδοχή.

Όμως και η ψυχολογία που κουβαλάμε μέσα μας, η ψυχική κατάσταση κάποια δεδομένη στιγμή, ενδέχεται να προκαλέσει δονήσεις ή συχνότητες τέτοιες, που ο συντονισμός με άλλα αντικείμενα, μπορεί να είναι ικανός ώστε να αρχίσει να τα μετακινεί. Πέρα από αυτά, έχει σημασία να δούμε αυτή την περίπτωση στο Μεσολόγγι, για την οποία προσκλήθηκε και ο πασίγνωστος, στην εποχή του, Άγγελος Τανάγρας. 
Άλλη μία περίπτωση πόλτεργκαϊστ, η οποία διερευνήθηκε από τον Άγγελο Τανάγρα, ιδρυτή της πρώτης Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε σε άρθρο της εφημερίδας “ΣΚΡΙΠ”, που δημοσιεύθηκε στις 17/01/1927. Τα γεγονότα έλαβαν χώρα σε ένα καφενείο της πόλης του Μεσολογγίου, όπου μετέβη ο Τανάγρας για επιτόπια έρευνα.


Άγγελος Τανάγρας (07/03/1877 – 05/02/1971)Στο καφενείο του Γ. Μπαλντά, παρατηρούνταν τηλεκινητικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, μετακινούνταν διάφορα αντικείμενα μέσα στο καφενείο από το ένα τραπέζι στο άλλο ή έπεφταν χωρίς κάποιον προφανή λόγο.
Η επανάληψη αυτών των φαινομένων αναστάτωσε την κοινωνία της πόλης. Πολλοί απέδιδαν αυτά τα φαινόμενα σε μαγεία και σατανικές παρεμβάσεις. Παρά την παρέμβαση της Εκκλησίας, μέσω αγιασμών και εξορκισμών στον χώρο, τα φαινόμενα συνέχισαν να επαναλαμβάνονται. Όταν προσκλήθηκε ο Τανάγρας, προκειμένου να μεταβεί και να ερευνήσει τα ανεξήγητα, μέχρι εκείνη τη στιγμή, φαινόμενα, διαπίστωσε ότι αυτά προκαλούνταν από τον νεαρό υπάλληλο του καφενείου. Μετά την απομάκρυνση του παιδιού, τα φαινόμενα έπαψαν να συμβαίνουν.


Όπως ανέφερε ύστερα ο Τανάγρας, η φύση του παιδιού είχε δείγματα νευρικής κληρονομικότητας. Σε ομιλία του, αργότερα, στον Πύργο Ηλείας, ανέφερε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, τις οποίες εξηγούσε βάσει της Ψυχολογίας. Τα φαινόμενα αυτά, όπως ερμήνευσε ο ίδιος, “είναι αποτελέσματα της ραδιενέργειας και δυναμικότητας, οι οποίες ασθενούν σε κάποια άτομα”…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ», στις 17/01/1927


πηγές:
εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ», 17/01/1927