Το άγνωστο μνημείο προς τιμήν των Ροκφέλερ στη Νέα Μάκρη




 Η  Νέα Μάκρη ιδρύθηκε το 1924, από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας της Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λεβίσσι.
Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην θέση Ξυλοκέριζα Αττικής το 1923 στην περιοχή που είναι γνωστή σήμερα ως Αγία Μαρίνα, το πρώτο βήμα ήταν η απαλλοτρίωση της βαλτώδους περιοχής από τα οικόπεδα που ήταν μέχρι τότε ιδιοκτησία της Μονής Πεντέλης έργο της επαναστατικής κυβέρνησης Ν.Πλαστήρα. Τις πρώτες δεκαετίες ήταν καθαρά αγροτικός οικισμός ταχύτατα αναπτυσσόμενος, οι πρόσφυγες συνάντησαν πολλές δυσκολίες από την μορφολογία της περιοχής με τους βάλτους και τους πυκνούς θάμνους.



Το ξεχέρσωμα του δάσους ήταν εξαντλητικό για τους νοικοκυραίους επαγγελματίες και εμπόρους πρόσφυγες, που ίσως οι περισσότεροι, για πρώτη φορά έπιαναν τσάπα στα χέρια τους ενώ η ελονοσία θέριζε γέρους και παιδιά χωρίς γιατρό και περίθαλψη. Το 1934 αποφασίζεται να γίνουν αποξηραντικά έργα στην περιοχή από το ίδρυμα Ροκφέλερ προς όφελος των κατοίκων, ώστε να σταματήσουν οι αρρώστειες που προκαλούσε η ελώδης περιοχη. Προς τιμήν του ιδρύματος και της προσφοράς του στην περιοχή ανεγέρθη το συγκεριμένο μνημείο.


Μετά την περίοδο της Κατοχής ξεκίνησαν οι πρώτες σοβαρές προσπάθειες για την εκβιομηχάνιση του οικισμού με αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας των επιχειρηματιών της Νέας Μάκρης και την κατασκευή πολλών τουβλοκάμινων.

πηγές:
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Νέα_Μάκρη
https://marathon.gr/νέα-μάκρη/