Καταγραφή ''οριακού φαινομένου'' στο σπήλαιο του Νταβέλη



Πολλές φορές μας απασχόλησε η Πεντέλη, αλλά ειδικότερα η σπηλιά του Νταβέλη στις έρευνες μας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην συγκεκριμένη περιοχή έχουμε πληθώρα οριακών φαινομένων αλλά και εμφάνιση παράξενων ανωμαλιών στις φωτογραφίες και βίντεο. Τις περισσότερες φορές, ενώ δεν αντιλαμβανόμαστε την παρουσία φαινομένων ή οντοτήτων με γυμνό μάτι, παρουσιάζονται κατά την εξέταση του υλικού αργότερα. Μια από αυτές τις περιπτώσεις αφορά την εμφάνιση ενός παράξενου μυθολογικού όντος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ομάδας μας στην σπηλιά του Νταβέλη παλαιότερα.

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, πρόκειται για ένα φασματικό όν(!) με τη μορφή νυχτερίδας. Διακρίνονται κέρατα, στόμα, δόντια, φτερά. Να σημειώσουμε πως εκείνη τη στιγμή δε διακρινόταν κάτι δια γυμνού οφθαλμού. 


Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ, ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ.


Στην ύστερη μετακλασική μυθολογία των Μάγια, ο Camazotz  είναι ένα πνεύμα με τη μορφή νυχτερίδας, στην υπηρεσία των αρχόντων του κάτω κόσμου. Camazotz σημαίνει «νυχτερίδα του θανάτου» στη γλώσσα Kʼiche των ιθαγενών της Γουατεμάλα και Μεξικό. Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, ο Camazotz λέγεται ότι πετούσε έξω από τις σπηλιές, έπιανε τα θύματα από το λαιμό και τα αποκεφάλιζε πριν πετάξει στα ύψη. 

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ CAMAZOTZ

Στην κεντρική Αμερική γενικά, η νυχτερίδα συνδέεται συχνά με τη νύχτα, το θάνατο και τη θυσία. Στο Popol Vuh, μυθολογικό κείμενο των κατοίκων της Γουατεμάλας, τα Camazotz είναι τα πνεύματα που μοιάζουν με νυχτερίδες, τα οποία συνάντησαν οι δίδυμοι και τοπικοί ήρωες των Μάγια, Hunahpu και Xbalanque κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στον κάτω κόσμο της Xibalba (μυθολογικός κάτω κόσμος των Μάγια). 

ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ CAMAZOTZ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, BOURGES, ΓΑΛΛΙΑ

Το Popol Vuh επίσης αναφέρει το Camazotz για άλλη μια φορά όταν περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία του πώς η ανθρωπότητα έμαθε να δημιουργεί φωτιά. Στο μύθο αυτό λοιπόν, ένα πλάσμα που μοιάζει με νυχτερίδα, το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι ο Camazotz, στάλθηκε ως αγγελιοφόρος μεταξύ της Xibalba - ή του κάτω κόσμου - και των πρώτων φυλών της ανθρωπότητας. Ο θεός Tohil, ο προστάτης θεός των K'iche, ζήτησε από τη θεότητα της νυχτερίδας να συνεννοηθεί με τους ανθρώπους που ήθελαν φωτιά. Η ανθρωπότητα πρόσφερε στον Camazotz τον κορμό του σώματος του εκάστοτε θύματος που επρόκειτο να θυσιαστεί σε αντάλλαγμα για φωτιά. Αυτή λέγεται ότι ήταν η προέλευση του τελετουργικού της ανθρωποθυσίας, κατά την οποία τα θύματα ανοίγονταν από την κορυφή μέχρι το κάτω μέρος του κορμού τους.


Πρόκειται για κάποιο άγνωστο είδος φασματικών οντοτήτων? Θα μπορούσαν οι Μάγια να είχαν γνωρίσει τους παράξενους αυτούς κατοίκους του κάτω κόσμου? Μήπως η σπηλιά του Νταβέλη είναι κάποιο είδος πύλης προς τον μυθολογικό κάτω κόσμο? Η κρίση δική σας!


ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΔΩ