Ο Υμηττός είναι ένα βουνό που κρύβει αναμφιβόλως πολλά μυστικά. Είναι τόσο κοντά στον αστικό ιστό άλλα και ταυτόχρονα τόσο μακριά από τη καθημερινότητα μας. Ίσως να φταίει και το γεγονός της απαγόρευσης πρόσβασης λόγω στριατωτικών βάσεων μετά την δύση του ήλιου, άλλα και ότι είναι ένα βουνό για τους λάτρεις της πεζοπορίας κυρίως. Στο άρθρο θα γίνει μια σύνοψη σημαντικών μνημείων αλλά και περίεργων πέτρινων κατασκευών, από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Ο πέτρινος τετράγωνος πύργος της Ανθούσας που βρίσκεται μέσα στο αισθητικό δάσος του Υμηττού, χτίστηκε (πιθανόν) την εποχή της τουρκοκρατίας.
Δεν υπάρχουν αναφορές για τον λόγο της ανέγερσης και της μετέπειτα χρήσης του. Ο Πύργος της Ανθούσας έχει τετράγωνη κάτοψη και είναι γνωστός με το τούρκικο όνομα «Κούλα».
Βρίσκεται στην πλαγιά του Υμηττού κοντά στη μονή Αστερίου στην Ανθούσα Αττικής (Δήμος Ζωγράφου). Ο Πύργος της Ανθούσας έχει τετράγωνη κάτοψη και είναι γνωστός με το τούρκικο όνομα «Κούλα».
Βρίσκεται στην πλαγιά του Υμηττού κοντά στη μονή Αστερίου στην Ανθούσα Αττικής (Δήμος Ζωγράφου). Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ένας από τους πολυάριθμους τούρκικους κουλέδες που έχτισαν οι Τούρκοι μέχρι τον 18ο αιώνα σε όλη την Ελλάδα είτε για να επιβλέπουν τα τσιφλίκια τους είτε για κατοικίες αγάδων είτε για να εξυπηρετήσουν στρατιωτικούς σκοπούς.
Σώζονται μόνο δύο όροφοι. Στην αρχική του μορφή πρέπει να ήταν τριώροφος με ύψος περί τα 8 με 9 μέτρα. Η αρχική είσοδος ήταν στη νότια πλευρά στο ύψος του πρώτου ορόφου.
Ένα ακόμα αινιγματικό οικοδόμημα, μεταγενέστερο βέβαια είναι αυτό δίπλα στις κεραίες, κοντά στη κορυφή του Υμηττού. Εικάζεται ότι είναι εγκαταλελειμμένο πολλά χρονιά.
ΣΤΑ ΠΛΑΙΝΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ |
Πάρα την ερείπωση, ενδιαφέρον προκαλεί το ποία μπορεί να ήταν η χρησιμότητα του κτηρίου, καθώς παραδίπλα υπάρχουν πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και συμπλέγματα κεραιών.
ΜΠΡΟΣΤΙΝΗ ΟΨΗ |
Επίσης ενδιαφέρον προκαλεί γιατί υπάρχουν ακόμα κλειδωμένες πόρτες , που φαίνονται να συντηρούνται άλλα και να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός ακόμα στο εσωτερικό τους.
Παράξενοι πομποδέκτες, κεραίες, καλωδιώσεις και άλλα μηχανήματα υπάρχουν παντού εξωτερικά και εσωτερικά του κτηρίου.
ΟΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΕΣ |
Το κτήριο, με το πέρας του χρόνου, έχει δεχτεί πολλούς επισκέπτες, ζευγαράκια, γκραφιταδες, ερευνητές άλλα και άλλους....πιο περίεργους, καθώς υπάρχουν αναφορές για τελετές σατανιστών εντός του κτηρίου και έκτος, στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού.
Ένα περίεργο βανακι, σε κακή κατάσταση(!) υπάρχει παρατημένο δίπλα στο κεντρικό κτήριο σε ένα υπόστεγο. από τα αρχικά στο βαν καταλαβαίνει κάνεις ότι άνηκε στον ΠΑΚΟΕ(πανελλήνιο κέντρο οικολογικών ερευνών)
ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΡΑΔΙΠΛΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ |
Το υπόγειο μέρος δεν παρουσίαζε κάποια άλλη διαφοροποίηση από το υπόλοιπο σπίτι. Η εγκατάσταση-πιθανότατα της θέρμανσης, διακρίνεται στο έδαφος.
Στην εξωτερική πλευρά του κτηρίου διακρίνονται εύκολα αν παρατηρήσει κανείς στο έδαφος, αεραγωγούς, υποδηλώνοντας ίσως την ύπαρξη και υπόγειας εγκατάστασης.
Όχι σε μεγάλη απόσταση, κοντά στην μονή Καισαριανής, ανηφορίζοντας το μονοπάτι, συναντήσαμε αρκετούς παράξενους πέτρινους σχηματισμούς. Χαρακτηριστικό είναι το σπειροειδές τους σχήμα παραπέμποντας σε θρησκευτικούςσχηματισμούς.
ΑΛΛΟΙ ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ |
ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ |
ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ |
ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ, ΙΧΝΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ |
Ένα ακόμη στοιχείο που μας υποδηλώνει την μακραίωνη ιστορία του Υμηττού είναι τα δρακόσπιτα. Τα δρακόσπιτα είναι μεγαλιθικά κτίσματα φτιαγμένα από πέτρα και από τεράστιες πέτρινες πλάκες για σκέπη χωρίς προσθετικά υλικά, με βαθμιδωτή πυραμιδική στέγη.είναι άγνωστο από ποίους φτιάχτηκαν και τι σκοπό εξυπηρετούσαν.
Τα μεγαλιθικά αυτά κτίσματα που μία πλάκα μπορεί να ζυγίζει και δυο τόνους τα συναντάμε στην νοτιά Εύβοια, Υμηττό και άλλου στην Ελλάδα. Προκαλούν πονοκέφαλο στους αρχαιολόγους για το τρόπο κατασκευής τους και πως είναι δυνατόν να έχουν παραμείνει όρθια χωρίς την χρήση προσθετικών υλικών ανάμεσα στις πέτρες άλλα και το γεγονός ότι είναι φτιαγμένα άριστα γεωμετρικά. Στο νότιο-δυτικό Υμηττό συναντάμε ένα τέτοιο περίεργο κτίσμα, ευρισκόμενο κοντά σε ένα αρχαίο λατομείο στη θέση ''καράβι''. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια χρονολόγησης η ανασκαφής του και η ιδιότητα του παραμένει επίσης μυστήριο. η μία θεωρία λέει ότι πιθανώς να χρησίμευε ως κατάλυμα των εργατών των λατομείων. Σε αυτό πιθανών να έγινε μεταγενέστερα, διότι σύμφωνα με την παρακάτω πηγή αναφέρεται ως λατρευτικός χώρος, ιερό δηλαδή, που μάλιστα είχε φιλοξενήσει και τον Πλάτωνα όταν ήταν ακόμη μωρό. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για την ιδιότητα του.
Συμφωνά με την πηγή:
Στα Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας (υπ. αριθμ. 151 του 1920 και στην σελ. 71) βρέθηκε άρθρο του καθηγητή Γ.Κ. Γαρδίκα με τίτλο "Υμηττός", όπου αναφέρεται το "δρακόσπιτο" ως "σπήλαιον μετά πολλών επιγραφών, γλυφών επί βράχου ή προστύπων αναγλύφων... Αι γλυφαί εικονίζουσι γυναίκα καθήμενην, κεφαλήν μεγάλην λέοντος και αυτόν τον Αρχέδαμον χιτώνι κρατούντα εν τη δεξιά χειρί και εν την αριστεράν τεκτονικήν γνώμονα...". Το άντρο αυτό ήταν αφιερωμένο στις Χάριτες, στον Πάνα και στον Απόλλωνα Έρσον (ή Ερσηφόρον=τον προσφέροντα δροσιά). Οι εντός αυτού επιγραφές κατά τον καθηγητή χαράχθηκαν προ του έτους 432 π.Χ.
Ο ίδιος περιγράφοντας το άντρο, λέγει ότι εντός αυτού "υπάρχει δωμάτιον κυκλικόν αμυδρώς φωτιζόμενον, ου από της οροφής σταλακτίται κρέμονται. Αναβλύζει δ' εν αυτώ ύδωρ διαυγές και ψυχρόν. Λέγεται δ' ότι οι γονείς του Πλάτωνος εις το μέρος τούτο του Υμηττού, εκόμισαν αυτόν βρέφος έτι όντα, ίνα θυσίαν προσενέγκωσιν, επειδή το σπήλαιον ην αφιερωμένον" στους προαναφερθέντες θεούς. Τότε, λέγει ακόμη ο Γ.Κ. Γαρδίκας ότι "αι μέλισσαι του Υμηττού προσπετόμεναι (που πετούσαν κοντά) επλήρωσαν αυτού το στόμα κηρίων μέλιτος".
Την ύπαρξη τoυ κυκλικού ή κυκλοτερούς δωματίου (ή οικίσκου) επιβεβαιώνουν και οι ερευνητές Β. Κατσιαδράμης-Π. Κουβαλάκης-Μ. Μαμανέας σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Δαυλός" (188-189, σελ. 11608) με τίτλο "Κυκλοτερές κτίσμα και επιγραφή σε αρχαίο λατομείο του Υμηττού". Κατά το άρθρο αυτό "ο εν λόγω οικίσκος είναι κτισμένος κοντά στη βάση ενός υψηλού λατομικού πετάσματος...Είναι δομημένος κατά το εκφορικό σύστημα, δηλαδή αποτελείται από αλλεπάλληλα τοποθετημένους πλακοειδής λαξευμένους ογκόλιθους από μαρμαριγιακό σχιστόλιθο βάρους 1-2 τόνων ο καθένας και πάχους 25 εκατοστομέτρων".
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟΥ
ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ Η ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΒΩΜΟΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ |
ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΔΙΠΛΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ
Σε κοντινό σημείο από το δρακόσπιτο, κοντά στα αρχαία λατομεία, συνατήσαμε τυχαία δυο γειτονικά σπήλαιο-βάραθρα τα οποία όντας καλά κρυμμένα σε φυσικό κοίλωμα και κάτω από πυκνή βλάστηση ήταν δύσκολο να εντοπιστούν. Κατά την αναζήτηση μας στο διαδίκτυο δεν καταφέραμε να βρούμε πληροφορίες για τα εν λόγω βάραθρα, ούτε αν έχουν εξερευνηθεί από την σπηλαιολογική υπηρεσία.
ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΟΥ.
Το αριστερό σπήλαιο οδηγεί σε βάραθρο το οποίο ήταν αδύνατον να εξερευνηθεί χωρίς τη χρήση σπηλαιολογικού εξοπλισμού, καθώς διακρίνεται το κάθετο πηγάδι που οδηγεί αρκετά μέτρα κάτω.
Λίγο παραπέρα από την τοποθεσία των σπήλαιο-βαράθρων εντοπίσαμε τους ''κούκους'', όρθιες πέτρες στη πορεία του μονοπατιού που υποδηλώνουν την ύπαρξη σπηλαίων στην εγγύς περιοχή.
Πηγές: