Κάτω από την κορυφή του Ελλανίου ορούς της Αίγινας, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και σε αρκετά απομονωμένη περιοχή κοντά στο χωρίο Σφεντούρι, στέκουν τα μυστηριώδη ερείπια ενός δρακόσπιτου.
Τα δρακόσπιτα είναι προϊστορικά μεγαλιθικά κτίσματα εξ ολοκλήρου φτιαγμένα από πέτρα και από τεράστιες πέτρινες πλάκες για σκέπη χωρίς προσθετικά υλικά, με βαθμιδωτή πυραμιδική στέγη.
Είναι άγνωστο από ποιους φτιάχτηκαν και τι σκοπό εξυπηρετούσαν (αν και τα νεώτερα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν από βοσκούς ως κατάλυμα).
Τα μεγαλιθικά αυτά κτίσματα που μία πλάκα μπορεί να ζυγίζει και δυο τόνους τα συναντάμε στη νοτιά Εύβοια, Υμηττό και άλλου στην Ελλάδα.
Προκαλούν πονοκέφαλο στους αρχαιολόγους για τον τρόπο κατασκευής τους άλλα και πως είναι δυνατόν να έχουν παραμείνει όρθια χωρίς την χρήση προσθετικών υλικών ανάμεσα στις πέτρες.
Αίσθηση δημιουργεί και το γεγονός ότι είναι φτιαγμένα άριστα γεωμετρικά γιαυτό και έμειναν άθικτα με το πέρασμα χιλιάδων ετών.
Τα δρακόσπιτα έχουν πρόσφατα ερμηνευθεί ως κτίσματα θρησκευτικής σημασίας («οίκοι») όπου λατρευόντουσαν αρχαίες ελληνικές θεότητες. Κάποια από αυτά, κατά παλαιότερες απόψεις, θεωρήθηκαν αγροικίες, καταφύγια ή κτίρια στρατιωτικής χρήσης (φυλάκια, φρυκτωρίες).
Αυτο λένε και τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοσχή. Άλλωστε τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής είναι σημαντικότατα και την τοποθετούν σε περίοπτη θέση.
Στο Ελλάνιο Όρος, στην Αίγινα, κτίστηκε ο αρχαιότερος βωμός που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Δία.
Αν και η κατασκευή του συμπίπτει με την κάθοδο των Δωριέων το 1200 π.Χ., στην ίδια θέση υπήρχε αρχαιότερος οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Βέλτερ, εγκαταλείφθηκε το 1250 π.Χ. μετά από επιδρομή που έγινε στην περιοχή.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΦΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ:
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ