Το πανάρχαιο ηλιακό παρατηρητήριο και οι παράξενες βραχογραφίες της Σύρου

ηλιοτρόπιο Φερεκύδη, βραχογραφίες Γερούσι, Σύρος






Η Σύρος βρίσκεται ακριβώς δυτικά της Δήλου , την περιγράφει στην ΄΄Οδύσσεια΄΄ ο πιστός χοιροβοσκός του Οδυσσέα Εύμαιος (του οποίου ο πατέρας του – Κτησίας- ήταν βασιλιάς εκεί) επισημαίνοντας, ότι εκεί τρέπεται ο Ήλιος: ΄΄Υπάρχει κάποιο νησί, που ονομάζεται Συρίη, αν κάπου το άκουσες, καθύπερθεν της Ορτυγίας΄΄ ( το αρχαίο όνομα της Δήλου).


 Αμερικανοί επιστήμονες διεξήγαγαν προ ετών έρευνα, προκειμένου να εντοπίσουν τα καταλληλότερα σημεία στον πλανήτη από πλευράς ηλιακών συνθηκών, ώστε να τοποθετήσουν τους δέκτες των δορυφορικών συνδέσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια υπάρχει πάνω από τη Δήλο. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαίοι γνώριζαν πολύ καλά για τη γέννηση του Απόλλωνα σ΄ εκείνη την περιοχή κι ότι η Σύρος αποτελούσε ιδανικό τόπο για την παρακολούθηση της φαινομένης κίνησης του Ηλιου. Στα τέλη του ιθ΄ αιώνα το αλέτρι ενός χωρικού, που έσκαβε στην περιοχή Σαν-Μιχάλη , στη θέση Ελληνικό, σκάλωσε σε μία πέτρα, τη σήκωσε και είδε ένα κατασκεύασμα σαν πηγάδι με σκάλες. 


Φώναξε το Γάλλο πρόξενο, που παραθέριζε εκείνη την εποχή στο χωριό, ο οποίος του συνέστησε να μην το πειράξει, διότι κατά τη γνώμη του επρόκειτο για πανάρχαιο μνημείο της Προϊστορικής Περιόδου. Οι χωρικοί όμως άνοιξαν μια τρύπα, έβαλαν ένα μαγκάνι κι άρχισαν έκτοτε να βγάζουν νερό. Η εξαιρετική λιθοδομή της κατασκευής, που αποτελεί το μοναδικό αντικειμενικό στοιχείο, επί του οποίου μπορεί να στηριχθεί μια χρονολόγηση, σε συνδυασμό με την παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Φερεκύδης μελετούσε σε μια σπηλιά τις κινήσεις του Ήλιου, οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι ίσως ο Φερεκύδης να ήταν ο κατασκευαστής του έργου.

Η ΣΠΗΛΙΑ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΟΥΣΕ Ο ΦΕΡΕΚΥΔΗΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ


 Ο Φερεκύδης, υιός του Βάβυος, ήταν θεογονιστής ποιητής και φιλόσοφος από τη νήσο Σύρο. Ανέπτυξε τη δική του κοσμολογική θεωρία που επηρεάστηκε από τις ορφικές ιδέες, τη θεωρία του Θαλή, τη μυθολογική Θεογονία του Hσιόδου και τις δοξασίες των ιερέων της αρχαίας Aιγύπτου


Φερεκύδης
Κατ’ αυτόν υπάρχουν τρία κοσμογονικά στοιχεία, ο Ζας, ο Χρόνος και η Χθονίη, τρεις Θεοί που «ήσαν αεί», δηλαδή υπήρχαν ανέκαθεν μέσα στο Σύμπαν και εξ αυτών γεννήθηκε η πρώτη θεϊκή γενεά, η λεγόμενη «Πεντάμυχος». Έγραψε σε ιωνική διάλεκτοΠοιητές σαν τον Φερεκύδη, περιγράφοντας τη γένεση και τη ζωή του κόσμου και των θεών έστω και ανεπίγνωστα προσπάθησαν να δώσουν μια εξήγηση της πρώτης αρχής των πραγμάτων. Τον 6ο π.Χ αιώνα, ο τύραννος της Σάμου Πολυκράτης επέκτεινε την κυριαρχία του και στη Σύρο.






Μέσω αυτής της κυριαρχίας ο Φερεκύδης βρέθηκε στη Σάμο όπου δίδαξε τον μεγάλο Πυθαγόρα. Ήταν τέτοια η αγάπη και η ευγνωμοσύνη του Πυθαγόρα προς το δάσκαλο του, που δε δίστασε όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του Φερεκύδη να έρθει στη Σύρο να πάρει τη σορό του και να επιβάλει να ενταφιαστεί στη Δήλο, αφού οι τότε ιερείς τον υπελάμβαναν ως άθεον και αντιστρατευόμενο κατά της τότε θρησκείας (Αμπελάς Τ.). Μέτρησε τον Ήλιο και θεωρείται ο εφευρέτης το πρώτου ηλιακού ρολογιού.




 Πρόκειται δηλαδή για τελειότατη πανάρχαια κατασκευή, ένα ηλιακό παρατηρητήριο, στο οποίο υπολογίζεται η φαινομένη κίνηση του Ήλιου καθ’ όλο το έτος, και σηματοδοτούνται με ακρίβεια οι εποχές, οι ισημερίες, οι τροπές κ.λ.π. Όλη αυτή η κατασκευή του φρέατος με τη μνημειώδη είσοδο του λαξευμένου βράχου δεν μπορεί να δικαιολογεί, ότι έγινε για την άντληση ύδατος από τους ελάχιστους κατοίκους της περιοχής· εξ άλλου η κατασκευή δεν είναι καθόλου εργονομική: Το τελευταίο σκαλοπάτι για παράδειγμα είναι τόσο στενό, που δεν χωράει πόδι ανθρώπου να πατήσει, παρά μόνο πλάγια. Δηλαδή, αν κάποιος ήθελε να πιάσει νερό, θα έπρεπε να γυρίσει πλάγια σε πολύ στενό χώρο. Ο διάδρομος δεν χωράει άνθρωπο με μια υδρία στον ώμο. Γιατί να κάνουν μια τόσο μεγάλη κατασκευή, τόσο λεπτομερή και τόσο ακριβή, και να δυσκολεύεσαι να βάλεις νερό και να μεταφέρεις την υδρία; Ένα από τα σκαλοπάτια έχει μια μικρή εγκοπή, η οποία είναι ό,τι χειρότερο, για να πέσει ένας άνθρωπος, που κατεβαίνει. (Στο συγκεκριμένο σκαλοπάτι προσπίπτει το φως του Ήλιου, συγκεκριμένη εποχή του χρόνου) . Σε διάφορες εποχές του χρόνου το νερό υπερβαίνει το στηθαίο και καλύπτει τα τρία πρώτα σκαλοπάτια, οπότε η άντληση νερού γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

ΤΟ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΣΟΡΑΝΟΥΣΕ Ο ΗΛΙΟΣ, ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΤΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ 


Ήταν όμως ο Φερεκύδης ο πρώτος, που κατασκεύασε ένα τέτοιο έργο, η προϋπήρχε ανάλογη επιστημονική παράδοση στη Σύρο; Ο Αρίσταρχος ο Σαμόθραξ, ο οποίος ήταν διευθυντής της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους και που θεωρείται ως ο νεώτερος αναλυτής και ερμηνευτής των Ομηρικών Επών, αναφέρει, ότι την Ομηρική Εποχή υπήρχε ηλιοσπηλιά στη Σύρο, με την οποία μετρούσαν τις τροπές του Ήλιου.


 Στο λόφο Γερούσι της Σύρου υπάρχουν χαραγμένες πανάρχαιες βραχογραφίες αρχαίων συμβόλων, όπου αναφέρονται αστρονομικές γνώσεις, η μικρογραφία του χάρτη της Σύρου με συγκεκριμένες τοποθεσίες που συνδέονται με άλλα ιστορικά σημεία του νησιού και των Κυκλάδων και πολλές ακόμα καταιγιστικές πληροφορίες.

ΟΡΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙ, ΣΥΡΟΣ







 Η αποκρυπτογράφιση των αρχαίων συμβόλων, επί μακράς μελέτης και έρευνας του κύριου Λούη Ρούσσου, τον οδήγησαν σε επόμενες ανακαλύψεις του στο νησί, καθώς επάνω στα σύμβολα των βράχων είναι χαραγμένες πληροφορίες για το Ηλιοτρόπιο του Φερεκύδη, τις τροπές και Ισημερίες του Ηλίου και κοσμοΐστορικά γεγονότα όπως πρόσκρουση κομήτη με πρώην πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος (τα σημερινά αστεροειδή που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο.)

ΛΟΥΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ - ΓΕΡΟΥΣΙ - ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΛΟΥΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ - ΓΕΡΟΥΣΙ - ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ


 Το ερώτημα είναι, πότε δημιουργήθηκαν οι βραχογραφίες αυτές, και ποτέ θα ενδιαφερθούν για την χρονολόγηση της αρχαίας αυτής κληρονομιάς, πριν αυτή διαβρωθεί εντελώς και σβήσει για πάντα από τον χάρτη?

ηλιοτρόπιο Φερεκύδη, βραχογραφίες Γερούσι, Σύρος

Ο Κ. ΛΟΥΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΤΟΥ!

ηλιοτρόπιο Φερεκύδη, βραχογραφίες Γερούσι, Σύρος

Οι βραχογραφίες ουσιαστικά, λειτούργησαν ως  ''μπούσουλας'' στις έρευνες του κ. Ρούσσου όσον αφορά την χρήση του ηλιοτροπίου του Φερεκύδη. Τα μυστηριώδη αυτά σύμβολα κρύβουν πολλές αστρονομικές γνώσεις και συσχετίσεις σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο.

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΕΔΩ
πηγές:
ΟΜΗΡΟΥ-ΟΔΥΣΣΕΙΑ