Το ανεξήγητο σήμα που εκπέμπεται στη Γη από τον αστερισμό του Περσέα




Ο Περσεύς είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Συνορεύει με τους αστερισμούς Καμηλοπάρδαλη, Κασσιόπη, Ανδρομέδα, Τρίγωνον, Κριό, Ταύρο και Ηνίοχο. Βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα, είναι ορατός ολόκληρος, κυρίως τις χειμωνιάτικες νύχτες.

Το περίεργο σε αυτόν τον αστερισμό και που προκαλεί πονοκέφαλο στους επιστήμονες είναι μια ανεξήγητη ''εκπομπή'' εξερχόμενη από αυτόν. Το σήμα του Περσέα: «Αυτό που διαπιστώσαμε δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί από την γνωστή φυσική" Το μυστηριώδες σήμα ακτίνων Χ από το σύμπλεγμα των γαλαξιών, του Περσέα δεν μπορεί να εξηγηθεί από την γνωστή φυσική λένε οι ερευνητές. Πιστεύεται ότι η φασματική γραμμή που εντοπίστηκε από επιστήμονες δεν προέρχεται από οποιονδήποτε γνωστό τύπο της ύλης.

Το σήμα του Περσέα είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη ευρήματα στην ιστορία της αστρονομίας. Μια ομάδα ερευνητών συγκεντρώθηκε για να εξερευνήσει ένα συνονθύλευμα γαλαξιών που βρίσκεται 250 εκατομμύρια χρόνια φωτός από το ηλιακό μας σύστημα.

"Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου," δήλωσε ο Esra Bulbul του Χάρβαρντ Κέντρου για την Αστροφυσική, τον Ιούλιο του 2014.




Το σμήνος του Περσέα είναι ένα από τα πιο ογκώδη αντικείμενα που είναι γνωστά στο σύμπαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ίδιο το σύμπλεγμα είναι τυλιγμένο με μια γιγαντιαία «ατμόσφαιρα» που αποτελείται από πλάσμα. Ωστόσο, το μυστήριο δεν τελειώνει εκεί.

"Η ατμόσφαιρα του συμπλέγματος είναι γεμάτη από ιόντα όπως Fe XXV, Si XIV, και S XV. Κάθε μία παράγει ένα «χτύπημα» ή «γραμμή» στο φάσμα ακτίνων Χ, το οποίο μπορούμε να χαρτογραφήσει χρησιμοποιώντας το Chandra, "Bulbul εξηγεί. "Αυτές οι φασματικές γραμμές είναι σε γνωστές μορφές ενέργειας ακτίνων Χ." Ωστόσο, το 2012, όταν ο Bulbul αθροίζοντας αξίας 17 ημερώνς των δεδομένων Chandra, μια νέα γραμμή έσκασε επάνω εκεί όπου δεν υπάρχει γραμμή ή πρέπει να είναι. "Μια γραμμή εμφανίστηκε στα 3,56 keV (βολτ κιλό-ηλεκτρονίων), η οποία δεν ανταποκρίνεται σε όλες τις γνωστές ατομικής μετάβασης», είπε. "Ήταν μια μεγάλη έκπληξη."



Bulbul και οι συνάδελφοί της ήταν γοητευμένοι και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν στην αρχή. Μιλώντας για το σύμπλεγμα του Περσέα, Bulbul είπε: «Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να πείσω τον εαυτό μου ότι αυτή η γραμμή δεν είναι ούτε ένα τεχνούργημα ανιχνευτή ούτε μια γνωστή ατομική γραμμή."

«Έχω κάνει πολύ προσεκτικοίύς ελέγχους. Έχω ξανά ανέλυσει τα δεδομένα και χωρίσει τα δεδομένα σε διαφορετικές υποομάδες, και επαλήθευσα τα στοιχεία από τέσσερις άλλους ανιχνευτές από δύο ξεχωριστά παρατηρητήρια. Σε καμία από αυτές τις προσπάθειες η γραμμή δεν εξαφανίζεται. "



Τα πάντα που αφορούν την ανακάλυψη είναι αξιόπιστα. Αυτό επιβεβαιώθηκε περαιτέρω όταν Bulbul και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ένα σχεδόν πανομοιότυπο φασματικής υπογραφής της εκπομπής ακτίνων Χ που προέρχονται από 73 άλλα γαλαξία-clusters. Και οι πληροφορίες που πάρθηκαν από το ευρωπαϊκό XMM-Newton, ένα ανεξάρτητο τηλεσκόπιο ακτίνων Χ.

Λίγο μετά η Bulbul και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τη μελέτη σε απευθείας σύνδεση, με μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Alexey Boyarsky του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία και παρουσίασε στοιχεία της ίδιας φασματική γραμμή με τις παρατηρήσεις του γαλαξία της Ανδρομέδας, από το τηλεσκόπιο XMM-Newton X-Ray. Εν ολίγοις, η φασματική γραμμή που εντοπίστηκε από επιστήμονες δεν προέρχεται από οποιοδήποτε γνωστό είδος της ύλης, κάτι που ανυψώνει τελικά τις υποψίες ότι μπορεί να έχει προκληθεί από τη σκοτεινή ύλη.

"Αφού είχε υποβληθεί η μελέτη, θεωρητικοί ήρθαν με περίπου 60 διαφορετικά είδη της σκοτεινής ύλης που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη γραμμή. Μερικοί φυσικοί σωματιδίων έχουν χαριτολογώντας ονομάσει αυτό το σωματίδιο ως 'bulbulon "..

Περαιτέρω παρατηρήσεις και μελέτες θα πρέπει σίγουρα να πραγματοποιηθούν στο μέλλον, προκειμένου να κατανοήσουμε ένα από τα πολλά μυστήρια του σύμπαντος μας.

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία ξεκίνησε ένα προηγμένο τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ που ονομάζεται "Astro-H." που θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους στο κυνήγι τους για απαντήσεις;

πηγές: