Μυστηριώδεις ''Διαβολικές'' Γέφυρες της Ευρώπης




Η γέφυρα Ντιάβολσκι ή διαβολική γέφυρα είναι μια τοξωτή γέφυρα στο Άρδα ποταμό σε ένα στενό φαράγγι 10 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Αρντίνο της Βουλγαρίας στα βουνά της Ροδόπης. Η γέφυρα χρονολογείται την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Βουλγαρία και αποτελεί μέρος ενός αρχαίου δρόμου, ο οποίος ένωνε την βόρεια πεδιάδα της Θράκης με το Αιγαίο Πέλαγος, μέσω του περάσματος Μακάζα (το πέρασμα βρίσκεται βορείως την Κομοτηνής).
Το γεφύρι χρονολογείται από την περίοδο 1515-1518 και βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρων, έχει μήκος 56 μέτρα και πλάτος 3.5 μέτρα. Η γέφυρα έχει τρία τόξα με το κύριο τόξο να έχει ύψος 11.5-12 μέτρα. Η Βουλγαρία το 1984 χαρακτήρισε τη γέφυρα αυτή αυτό ως μνημείο εθνικής κληρονομιάς. Αν και η γέφυρα βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή σήμερα είναι κέντρο έλξης τουριστών και ψαράδων. 

Η γέφυρα χτίστηκε με εντολή του Σουλτάνου Σελίμ Ι (1512-1520) και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα μέσω την γέφυρας πέρναγε ο εμπορικός δρόμος που σύνδεε την Φιλιππούπολη και το πέρασμα της Μακάζας προς την οροσειρά της Ροδόπης. Από αυτή τη γέφυρα περνάγανε τα τελευταία καραβάνια με καμήλες στην περιοχή της Θράκης.


Η χρήση της γέφυρας σταμάτησε κατά την διάρκεια της Σοσιαλιστικής Βουλγαρίας όταν σταμάτησαν οι εμπορικές επαφές με την Ελλάδα και το πέρασμα της Μακάζας μετατράπηκε σε στρατιωτικό φυλάκιο (το πέρασμα της Μακάζας είναι το συνοριακό πέρασμα στην Νότια Βουλγαρία που οδηγεί στα Βουνά της Ροδόπης και την Κομοτηνή και τα τελευταία χρόνια σχεδιάζεται να επαναλειτουργήσει - δρόμος Κομοτηνής για Κάρτζαλι Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τοπικούς μύθους η γέφυρα χτίστηκε από τον διάβολο ο οποίος έχτισε την γέφυρα δείχνοντας την δύναμή του. Ένας άλλος τοπικός μύθος αναφέρει ότι ένα κορίτσι αυτοκτόνησε από το υψηλότερο σημείο της γέφυρας για να ξεφύγει το γάμο με ένα τοπικό μουσουλμάνο ηγέτη. Κατά την αυτοκτονία οι άνδρες που παρακολουθούσαν το κορίτσι είδαν τον διάβολο μέσα στο νερό, τρομοκρατήθηκαν και έτρεξαν σε φυγή ενώ το κορίτσι σώθηκε. Σήμερα πάνω από την γέφυρα, πάνω από το κεντρικό τόξο διακρίνεται ένας βράχος μέσα στο νερό ο οποίος σύμφωνα με την τοπική παράδοση έχει το σχήμα του διαβόλου.




Σύμφωνα με άλλη παράδοση οι ήχοι του ποταμού Άρδα όπως αντανακλούνται από τα δένδρα δημιουργούν ήχους του διαβόλου. Σύμφωνα με μια άλλη ιστορία πάνω στη γέφυρα υπήρχε αστέρι στο υψηλότερο τόξο, με 6 γωνίες. Στον μεσαίωνα το αστέρι αυτό θεωρούνταν το σύμβολο του Σολομώντα και είχε την δύναμη να δαμάζει τους δαίμονες. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση ο κατασκευαστής της γέφυρας είναι ο Δημητάρ από το κοντινό χωριό Νεντελίνο ο οποίος κάθε κατασκευή που έκανε την ημέρα αυτή γκρεμιζόταν το βράδυ.. μέχρι που θυσίασε την γυναίκα του.

Στην Ευρώπη υπάρχουν διάφορες τοξωτές γέφυρες οι οποίες φέρουν το όνομα "Γέφυρα του Διαβόλου" και χτίστηκαν το μεσαίωνα. Συνήθως γύρω από τις γέφυρες υπάρχει υπάρχει σχετική λαογραφία με ιστορίες με ήρωα το διάβολο και τον τρόπο που χτίστηκαν... Σε πολλές περιπτώσεις, οι γέφυρες κατασκευάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες, απαιτώντας ηρωικές προσπάθειες των χτιστών και της τοπικής κοινότητας, γεγονός που ενίσχυε ακόμα περισσότερο τους διάφορους θρύλους.

Η γέφυρα Teufelsbrücke βρίσκεται στην Ελβετία, σ' ένα φαράγγι με ψηλούς γρανιτένιους βράχους, πάνω από τον ποταμό Reuss. Η πρώτη γέφυρα χτίστηκε το 1230 και ήταν ξύλινη και δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή τσιμεντένια γέφυρα, του 20ου αιώνα. 


Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η κατασκευή της πρώτης γέφυρας ήταν τόσο δύσκολη και χρειάστηκε ο ίδιος ο Διάβολος να συμφωνήσει να γίνει με τον όρο ότι θα έπαιρνε την ψυχή του πρώτου που θα διέσχιζε τη γέφυρα. Όταν ολοκληρώθηκε η γέφυρα, μια κατσίκα οδηγήθηκε να περάσει πρώτη. Εξοργισμένος από το τέχνασμα, ο Διάβολος έφερε έναν μεγάλο βράχο για να καταστρέψει τη γέφυρα. Στο δρόμο του φάνηκε μια ηλικιωμένη γυναίκα που κρατούσε ένα σταυρό. Φοβισμένος τράπηκε σε φυγή.

Ο παραπάνω μύθος είναι συνηθισμένος σε αρκετές χώρες και συνοδεύει αρκετές γέφυρες του διαβόλου. Η διαφοροποίηση υπάρχει όσον αφορά στο ζώο με το οποίο ξεγελάστηκε ο διάβολος, αλλά και στον αριθμό των ψυχών που ζήτησε ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά του. .Στην περίπτωση της γέφυρας Pont du Diable στο Céret στη νότια Γαλλία. οι κάτοικοι ξεγέλασαν τον διάβολο, στέλνοντας μια γάτα να διασχίσει πρώτη τη γέφυρα. Το μεσαιωνικό πέτρινο μονότοξο γεφύρι στο Céret χτίστηκε μεταξύ 1321 και 1341, πάνω από το ποτάμι Tech. Την εποχή που χτίστηκε ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στον κόσμο.





Στην Ιταλία, ένας άσπρος σκύλος διέσχισε πρώτος τη γέφυρα της Μαγδαληνής-Ponte della Maddalena. Ο πρωτομάστορας έκανε συμφωνία με τον διάβολο που έφτιαξε τη γέφυρα μέσα σε μια νύχτα. Ο μύθος θέλει τον διάβολο να περπατά στη γέφυρα, τα τελευταία βράδια του Οκτωβρίου, με τη μορφή του άσπρου σκύλου, αναζητώντας την ψυχή του πρωτομάστορα που τον ξεγέλασε.


Ο γεφυροποιός της γέφυρας Steinerne Brücke στο Ρέγκενσμπουργκ, στην Γερμανία έβαλε στοίχημα με τον κατασκευαστή του καθεδρικού ναού της πόλης, ποιος θα τελειώσει πιο γρήγορα. Έκανε συμφωνία με τον διάβολο και κέρδισε το στοίχημα. Ένας κόκορας, μια κότα κι ένα σκυλί επιστρατεύτηκαν για να ξεγελάσουν το διάβολο που ζήτησε ως αντάλλαγμα τρεις ψυχές ή οκτώ πόδια. Εξοργισμένος, προσπάθησε να καταστρέψει τη γέφυρα, αλλά απέτυχε. Το πέτρινο γεφύρι με τις 16 καμάρες αποτελεί αριστούργημα μεσαιωνικής κατασκευή και έμβλημα της πόλης.


πηγές: