Αρχαίοι Θεοί: Τα μυστικά συγγράμματα που επιβεβαιώνουν τον Lovecraft




Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν τα βιβλία του Lovecraft έχουν κάποια δόση πραγματικότητας και αν επιβεβαιώνονται από άλλες γραπτές, αρχαιολογικές ή προφορικές πηγές, πάμε να δούμε πως η μυθολογία Κθούλου επιβεβαιώνεται θριαμβευτικά...

Μαγική Πόλη Ιρέμ των Κιόνων 

Σύμφωνα με το Μύθο, το Νεκρονομικόν το έγραψε ένας παράφρονας Άραβας, ο Αμπντούλ Αλχαζρέντ, ο οποίος είχε επισκεφτεί την περίφημη πόλη Ιρέμ των Κιόνων, βαθιά μέσα στην έρημο, μια καταραμένη πόλη που κατοικούσαν τα Γκουλ. 

Η χαμένη Ντάαθ ενσαρκώνεται στην Μυθολογία Κθούλου ως η αόρατη πόλη των Κιόνων Ιρέμ.Πρόκειται για την Ατλαντίδα της ερήμου που μόλις πρόσφατα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως έχουν ανακαλύψει. Κατέχει εξέχουσα θέση στην αραβική μυστική παράδοση. Μέχρι και την εποχή του Λάβκραφτ όμως, το όλο θέμα καλύπτονταν από πέπλα μυστηρίου. 

Δεν είναι γνωστό πως ακριβώς έμαθε ο Χάουαρντ για τον χαμένο αυτό πολιτισμό, για πρώτη φορά όμως θα γράψει για την Ιρέμ στο Η Ανώνυμη Πόλη (1921), ενώ σε επιστολή του προς τον Κλαρκ Α. Σμιθ (1930) θα τονίσει πως οι θρύλοι που την περιβάλλουν θα μπορούσαν να αποτελέσουν το ιδανικό σκηνικό για μια ιστορία φαντασίας… 


Οι θρύλοι αυτοί θέλουν την Irem Zhat al Imad να έχει οικοδομηθεί από τον Κύριο των Ad, τον Shaddad. Οι Άραβες πιστεύουν πως η Ιρέμ των Κιόνων, την ονομάζουν IremZhaatalImad, χτίστηκε από Τζίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του Saddad, άρχοντα της φυλής Ad, πριν την εποχή του Αδάμ. Η φυλή των Ad, ήταν γίγαντες όπως οι Νεφελίμ του Ενώχ. Οι muqarribun, οι παλαιοί άραβες μάγοι, πιστεύουν πως η Ιρέμ δεν ήταν απλά μια απτή πολιτεία τοποθετημένη πάνω στην γνώριμη γεωγραφία της υφηλίου, αλλά μια παράλληλη πραγματικότητα στο Rub al Khali ή αλλιώς στον Κενό Ορίζοντα, δηλαδή την Ντάαθ των Καμπαλιστών... σε ένα άλλο επίπεδο πραγματικότητας μια απ τις μυστικές πύλες που οδηγούν στο κενό διάστημα. 

Η διδασκαλία των Muqarribunπεριγράφει πως όποιος περάσει την πύλη της Ιρέμ των Κιόνων μπορεί να έρθει σε επαφή με θεϊκές οντότητες και να πετύχει την απόλυτη εκμηδένιση που θεωρείται σημαντικό και από τους Σούφι. Στη διάρκεια της εκμηδένισης ο μύστης απορροφάται από το κενό του διαστήματος και η ψυχή του παύει να υφίσταται... 

Όσον αφορά τους «κίονες», ο Ryan επισημαίνει πως πρόκειται για μεταφορική σημασία της λέξης «παλαιοί» και ως εκ τούτου, Ιρέμ σημαίνει η εξαφανισμένη πόλη των Μεγάλων Παλαιών. Έτσι οι αναφορές του Λάβκραφτ στους Μεγάλους Παλαιούς καραδοκούν να καταβροχθίσουν ψυχές ως οι ‘’άλλοι’’ φύλακες της Πύλης. 

Ο Lovecraft, αφού μας κάνει μια λεπτομερή αναφορά στην τύχη του βιβλίου μετέπειτα, λέγοντας ότι μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Θεόδωρο Φιλέτα, έναν Βυζαντινό λόγιο και έπειτα διαδόθηκε στην Ευρώπη και κυνηγήθηκε λυσσαλέα, μας αποκαλύπτει ένα μικρό δίστιχο, που παραμένει εξαιρετικά διάσημο σε ολόκληρη την ιστορία της φανταστικής λογοτεχνίας:Δεν είναι νεκρό αυτό που μπορεί να περιμένει, και έπειτα από το πέρασμα παράξενων αιώνων ακόμη και ο θάνατος μπορεί να πεθάνει. 




Αντίτυπο του Βιβλίου Τζιάν σε Σαμανικό Τάφο 

Το βιβλίο του Τζιάν ήταν πασίγνωστο στην Κίνα επί χιλιετίες... Κάποιοι θρύλοι μάλιστα λένε ότι τα πρώτα έξι κεφάλαια είναι παλαιότερα και από την ίδια τη Γη. Ολόκληρο το κείμενο αναφέρεται σε ακατονόμαστες υπεργαλαξιακές οντότητες που παραμονεύουν να κατακτήσουν τον πλανήτη μας στέλνοντας ανιχνευτές και καταδιώκοντας τρομακτικές μορφές ζωής. 

Το βιβλίο είχε μεταφραστεί από πολύ παλαιά στην κινεζική διάλεκτο Γκουέν και φυλάσονταν στην Αυτοκρατορική Βιβλιοθήκη αρκετά αντίγραφα που καταστράφηκαν κατά την περίοδο καταστροφής των βιβλίων από τον αυτοκράτορα Σι Χουάνγκ Τι. Αρκετούς αιώνες αργότερα το 595μ.Χ. ένα καλοδιατηρημένο αντίγραφο ανακαλύφτηκε τυχαία σε τάφο Σαμάνου στα σύνορα την Κίνας με το Θιβέτ, από εμπόρους της περιοχής. 

Ο τάφος βρισκόταν σε μια σπηλιά όπου απόκοσμα ανάγλυφα κοσμούσαν την είσοδό της. Ήταν σημαδεμένος με ένα σύμβολο που οι Σαμάνοι αναγνώρισαν ως έμβλημα των Πρεσβύτερων θεών και περιείχε ένα δύσμορφο σκελετό. Από τα υπόλοιπα ευρήματα της σπηλιάς συμπέραναν το ταφικό μνημείο άνηκε σε θρυλικό Σαμάνο που επιδίδονταν σε ακατανόμαστες τελετές. Γύρω απ τη σπηλιά βρέθηκαν επιγραφές σε διάφορες γλώσσες που προειδοποιούσαν τυχόν επισκέπτες να φύγουν χωρίς να προσεγγίσουν και να πάρουν πράγματα από τον τάφο. Η ίδια η σπηλιά άλλωστε παρόλο που ήταν γνωστή επί αιώνες, προκαλούσε τρόμο και αποστροφή κατοίκους της περιοχής. 

Όμως δεν πρόκειται για ένα βιβλίο συνηθισμένο καθώς κάθε τόμος είναι 1,5 μέτρα ύψους και 31 εκατοστά πλάτος. Οι σελίδες είναι κατασκευασμένες από πλάκες μπαμπού. Αν τα μπαμπού που συνθέτουν την κάθε σελίδα τοποθετηθούν σωστά τότε αποκαλύπτεται το τρίγλωσσο κείμενο που είναι γραμμένο σε μια ιερογλυφική μορφή, πρώιμα Κινεζικά και Σανσκριτικά... 

Στις μέρες μας υπάρχουν αναφορές για 5 σωζόμενα αντίγραφα του Βιβλίου Τζιάν. Ένα από αυτά φυλάσσεται στην Αγγλία στο μουσείο Wharby. Χρονολογείται από τα τέλη του 6ου μ.Χ. αιώνα και φημολογείται ότι πρόκειται για το αντίγραφο που βρέθηκε στη σπηλιά το 595 μ.Χ.. 



Πνακοτικά ... ή Θιβετιανά Τέρμας 

Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια από ποιόν γράφτηκαν αλλά η χρονολόγησή τους τα τοποθετεί σε προανθρώπινες εποχές. Δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί όλα, πάντως διηγούνται την ιστορία εξωγήινων οντοτήτων που κατοικούσαν στη Γη πριν την έλευση του ανθρώπου, εξαιτίας μιας σειράς διαπλανητικών πολέμων που τα ανάγκασαν να αναζητήσουν καταφύγιο στον πλανήτη μας. 

Σχεδόν όλα τα τμήματα των Χειρογράφων έχουν βρεθεί σε σπηλιές ή άλλες γεωλογικές κρύπτες. Το χαρακτηριστικό αυτό παραπέμπει σε συσχετισμό με τα Θιβετιανά Τέρμας, τα πανάρχαια κείμενα που δόθηκαν απ τους θεούς στους ανθρώπους. Σύμφωνα με τη Θιβετιανή παράδοση τα ιερά αυτά κείμενα χάριζαν τη φώτιση τους στον στον κάτοχο τους και του αποκάλυπταν πολλά μυστικά. Λέγεται ακόμα ότι τα ίδια τα κείμενα επέλεγαν τον άνθρωπο που θα τα ανακάλυπτε μέχρι τότε βρίσκονταν ξεχασμένα μέσα σε σπήλαια ή φυσικές υπόγειες κρύπτες. 

Εκεί γίνεται αναφορά για πανάρχαιες οντότητες άγνωστες, που ενεπλάκησαν σε ένα μεγάλης έντασης διαστρικό πόλεμο, που τις ανάγκασε να καταφύγουν στη Γη πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος. Περιγράφονται με σαφήνεια οι μητρικοί κόσμοι αυτών των οντοτήτων καθώς και η κατάσταση της Γης την περίοδο της άφιξης τους. Στο τέλος περιγράφεται μια εξωγήινη οντότητα που ονομάζεται Τσαθόγγουα. 

Πολυάριθμα τμήματα των χειρογράφων φυλάσσονται σήμερα σε μουσεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα με διάσημες τις συλλογές του Βρετανικού μουσείου και του πανεπιστημίου του Τόκιο. 


LiberIvonis: το παλαιότερο γνωστό Γριμόριο που έχει βρεθεί στην Ευρώπη 

Το αινιγματικό LiberIvinis είναι γνωστό με τον τίτλο PeriTonEibon, τίτλος που σχετίζεται με την ηχητική απόδοση στα Ελληνικά ‘’Περί τον Έιβον’’απο το ρήμα είβω, που σημαίνει ρέω σε σταγόνες. Μια τέτοια ερμηνεία μπορεί να είναι σωστή αφού παρουσιάζονται σαν μια συλλογή πέτρινων πινακίδων, σε μια γλώσσα που έμοιαζε με πρώιμα Ελληνικά και βρέθηκαν το 100π.Χ. Αργότερα λόγιοι Κέλτες απέδιδαν την καταγωγή του σε μια Βυθισμένη Χώρα της Δύσης (Ατλαντίδα). 

Τα στοιχεία που γνωρίζουμε για την ιστορία του βιβλίου προέρχονται απ τα Χρονικά του Θεόδωρου Φιλέτα και το DeNoctisRebusτου Τιβέριου. Από τις αποσπασματικές αντιγραφές και μεταφράσεις του προκύπτει ότι αποτυπώνει μια συλλογή μαγικών τελετών που ανάγονται σε πολύ πρώιμες εποχές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν πανίσχυρα μαγικά, γητέματα και επικλήσεις, όπως αυτή που αφορά το κάλεσμα του Τσαθόγγουα. 

Στις μέρες μας αποσπάσματα του LiberIvonis φυλάσσονται σε βιβλιοθήκες του Βατικανού, του Κέιμπριτζ, του Κιέβου της Σόφιας και στη βιβλιοθήκη της Αρσεναλ του Παρισιού. 





Τα 7 Απόκρυφα Βιβλία του Χσαν 

Κάποιες μυθολογικές αναφορές πιθανολογούν ότι η πατρίδα των επτά Απόκρυφων Βιβλίων του Χσαν βρίσκονταν στη περιοχή μεταξύ του βουνού Κουν Λουν και Τιεν Σαρ, εκεί που οι Κινέζοι τοποθετούν την ύπαρξη του οροπεδίου Λενγκ. Στα βιβλία περιγράφεται ένα οροπέδιο που εκτείνεται γύρω από μια πόλη ή ένα κολοσσιαίο ναό σκαλισμένο στο βράχο. Η ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου Λενγκ ήταν απ την αρχαιότητα αποκομμένη από την Κίνα και το Θιβέτ γιατί πιστεύονταν ότι κατοικούνταν από τρομερές αιμοδιψείς φυλές. Υπάρχουν λεπτομερείς περιγραφές των φυλών που το κατοικούσαν, τη γλωσσικά ήθη και έθιμα τους πολλά από τα οποία φαντάζουν διεστραμμένα στους σύγχρονους μελετητές. Περιγράφονται περίεργα πλάσματα που κατοικούσαν εκεί και πόλεμοι που ξεσπούσαν μεταξύ τους. Τα βιβλία περιείχα ακόμα πανίσχυρα ξόρκια και τυπικά απόκοσμων τελετών και επικλήσεων. 

Οι περιγραφές που δίνουν τα επτά Απόκρυφα Βιβλία του Χσαν θα μπορούσαν να θεωρηθούν εντελώς φασματικές αν δεν υπήρχαν οι αναφορές του Ηροδότου σχετικά με τις περίεργες φυλές που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Αντίγραφα σώζονται μέχρι σήμερα στην Ταϊβάν στην Κορέα και στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Μισκατόνικ των Η.Π.Α. 

Ο ίδιος ο Λάβκραφτ επιδόθηκε στην εξερεύνηση της μυστικής βιβλιοθήκης της μυθολογίας του Κθούλου, σπάνια συγγράμματα με πληροφορίες απόλυτα αληθινές και κάποιες που έχουν φορέσει το μανδύα του φανταστικού για να μεταφέρουν ένα μήνυμα σε όσους μπορούν να το αποκρυπτογραφήσουν... 

Η βιωματική εμπειρία του ανύπαρκτου, κινητοποιεί τις ψυχικές δυνάμεις για την αναζήτηση του στην πραγματικότητα.. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:





πηγές: 
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ , Συλλογικό, ΑΡΧΕΤΥΠΟ, Ιούνιος 2004