Το παράξενο φαινόμενο της κορυφής του Ταΰγετου




Επιμέλεια/Φωτό: Ομάδα Ορφέας
Ταλετόν ή Ταλητόν ονομάζεται η υψηλότερη κορυφή του όρους Ταΰγετος, 2.407 μ.,(σημερινή ονομασία Προφήτης Ηλίας), αποκαλούμενη και "άκρα ηλίου ιερά" όπως αναφέρει ο Παυσανίας.


Το παράξενο σχήμα της, που θυμίζει πυραμίδα, έχει διχάσει εδώ και χρόνια επιστήμονες και ερευνητές, για τον αν πρόκειται για τεχνητή ή φυσική πυραμίδα. Υπάρχει δηλαδή αρκετά έκδηλη η θεωρία πως ίσως σχετίζεται με αρκετά μεγαλιθικά μνημεία μιας προϊστορικής εποχής, δείγμα ενός ανώτερου πολιτισμού και γνώσης που χάθηκε μυστηριωδώς.




Οι Ορφικοί και οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν την ''πυραμίδα'' του Ταΰγετου ιερή, μια κοσμική πύλη, που μέσω αυτής το ουράνιο φως του Απόλλωνα εισερχόταν στη γη. Στην κορυφή άλλωστε λέγεται πως υπήρχε ιερό του Απόλλωνος, ενώ σε κοντινό σημείο έχουν εντοπιστεί ίχνη προϊστορικού μαντείου.


Επίσης, εντυπωσιακό είναι και το όνομα της λέξης ''Λακωνία'' που βρίσκεται ο όγκος του Ταΰγετου. Δηλαδή, με το πρώτο συνθετικό, λας, που σημαίνει ''λίθος'' και το δεύτερο ''κωνία'', που παραπέμπει στο κωνικό δηλαδή πυραμιδοειδές σχήμα της κορυφής Τάλετον. 


Κατά την ανατολή του ήλιου, όσοι βρίσκονται στην κορυφή εκείνη την στιγμή, μπορούν να παρατηρήσουν τον καθαρό σχηματισμό μιας τέλειας πυραμίδας μέσα στον μεσσηνιακό κόλπο, την ακριβή ισόπλευρη τριγωνική σκιά της κορυφής του βουνού. 


Μήπως λοιπόν οι αρχαίοι ήξεραν εκ των προτέρων κάτι που εμείς σήμερα αγνοούμε?




Στην αρχαιότητα ο Αναξίμανδρος, μας λέει ο Κικέρων, είχε στήσει αστεροσκοπείο στην κορυφή του βουνού και μελετούσε τις κινήσεις των άστρων. Με αυτό το πρώτο «γκρίζο, ισόπλευρο τρίγωνο στον ουρανό» συνδέεται και ένα αμνημονεύτων χρόνων παραμύθι για τον σοφό νομοθέτη της Σπάρτης Λυκούργο που έβαλε έναν γρίφο στους Λακεδαιμόνιους νέους να του βρουν την ακριβή στιγμή της ανατολής του ήλιου και που είχε σαν αποτέλεσμα την κατάργηση του φοβερού εθίμου της ρίψης στον Καιάδα των αδύναμων βρεφών και των γέρων.



Σε κάποιο σημείο της κορυφής εντοπίσαμε και το ιερό Λ των Λακεδαιμόνιων, λες και η φύση σε εκείνο το σημείο της κορυφής έχει νόηση και δημιουργεί κατά βούληση τα ιερά σύμβολα των προγόνων μας.


Τεχνητή ή όχι πυραμίδα του Ταΰγετου, αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα της Ελλάδας!

πηγές: