Δρακοντόσπηλο: Tο άγνωστο σπήλαιο της Νάξου

ΔΡΑΚΟΝΤΟΣΠΗΛΟ, ΜΕΣΗ, ΝΑΞΟΣ

Κοντά στο χωριό Μέση, στα βορειοανατολικά της νήσου Νάξος, σε αρκετά δύσβατη τοποθεσία, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα σπήλαια ολόκληρης της Νάξου...και φυσικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, ακόμα και στην τοπική κοινωνία του νησιού!
Από τους ελάχιστους ίσως που γνωρίζουν για την ύπαρξή του και πόσο μάλλον να γνωρίζουν και την τοποθεσία του είναι ο κ. Γιάννης, κάτοικος Μέσης, σχεδόν όλη του την ζωή. Χαρήκαμε ιδιαιτέρως όταν δέχθηκε να μας οδηγήσει στο σπήλαιο. 

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ  ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Η προέλευση της ονομασίας του σπηλαίου, Δρακοντόσπηλο, χάνεται στα άγνωστα  βάθη του χρόνου. Όσες φορές και να ρωτήσαμε τους ντόποιους κανείς δεν γνώριζε. Τελικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως πολλά σπήλαια  αλλά και μεγαλιθικά κτίσματα(δρακόσπιτα) της Ελλάδας έχουν παρόμοιες ονομασίες, δηλαδη, Δρακοντόσπηλο= (δράκος+σπηλιά), Δρακόσπιτο=(δράκος+σπίτι).  Τα πιθανότερα σενάρια είναι δύο. Είτε πρόκειται για τις κατοικίες των τελευταίων μεγάλων θηρίων του ελλαδικού χώρου, λιοντάρια, ύαινες, τίγρεις κ.α είτε απλά το πρόθεμα δρακο-, που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, αποτελεί ένδειξη μεγαλοπρέπειας, μεγάλης έκτασης της κατασκευής(τεχνητής ή μη) αλλά και δέους.

(ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ)
Ξεκινήσαμε από νωρίς το χάραμα, λόγω της υπερβολικής ζέστης του καλοκαιριού που πραγματοποιήθηκε η εξόρμηση. Έκκίνηση της διαδρομής, τα γραφικά, ξεχασμένα μονοπάτια που ελάχιστοι πλέον γνωρίζουν, λόγω της εγκατάλειψης που γνωρίζει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου η κτηνοτροφία και η γεωργία.

 Μετά από περίπου 45 λεπτά αρχίζει η δύσκολη κατάβαση σε χαράδρα και ο εντοπισμός του μικρού στομίου του σπηλαίου.(ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ)

ΔΡΑΚΟΝΤΟΣΠΗΛΟ, ΜΕΣΗ, ΝΑΞΟΣ
 Το μέγεθος της μοναδικής εισόδου στο Δρακοντόσπηλο, περίπου 1x1. Το μέγεθος του στομίου δεν προϊδεάζει τον επισκέπτη για αυτό που ακολουθεί.


 Εισερχόμενοι στην είσοδο του σπηλαίου.

 Ο οδηγός μας, κ. Γιάννης, εμφανώς ενθουσιασμένος με το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για την ιστορία του νησιού, καθώς μας οδηγεί στα ενδότερα.

 Η κατάβαση προς τα ενδότερα του σπηλαίου, θέλει κάποια προσοχή και εμπειρία, καθώς η είσοδος ακολουθεί αρκετά κατηφορική κλίση.


 Επιτέλους εισήλθαμε στον  επιβλητικό και τεραστίων διαστάσεων(σε σχέση με το στόμιο) κεντρικό θάλαμο του σπηλαίου. 


Οι ιστορίες που μάθαμε από τους κατοίκους αφορούν τα νεώτερα χρόνια του σπηλαίου. Κατά την τουρκοκρατία, πολλοί από τους χριστιανούς έβρισκαν καταφύγιο εκεί σε περίπτωση εισβολής Οθωμανών ή πειρατών. Σε μία από αυτές τις επιθέσεις, η κρυψώνα ανακαλύφθηκε, οι κάτοικοι που βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο βρήκαν τραγικό θάνατο αφού θανατώθηκαν δια πυράς. Τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν ακόμα και στις μέρες μας, ακούγονταν αρκετές ιστορίες για καμμένα κρανία που εντοπίστηκαν εντός.

ΔΡΑΚΟΝΤΟΣΠΗΛΟ, ΜΕΣΗ, ΝΑΞΟΣ

Ο κεντρικός θάλαμος παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία σε σταλαγμίτες, σταλακτίτες και άλλους σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς εκατομμυρίων ετών.



 Ο πλούσιος διάκοσμος του σπηλαίου αφήνει άναυδο τον επισκέπτη, κανείς δεν περίμενε πως στη μέση του πουθενά, θα βρισκόταν ένα τόσο πανέμορφο γεωλογικό μνημείο.

ΔΡΑΚΟΝΤΟΣΠΗΛΟ, ΜΕΣΗ, ΝΑΞΟΣ

Σταλακτίτες της κεντρικής αίθουσας.

ΔΡΑΚΟΝΤΟΣΠΗΛΟ, ΜΕΣΗ, ΝΑΞΟΣ

 Δυστυχώς η έλλειψη παντελούς προστασίας από τους αρμοδίους, έκανε κάποιους ασυνείδητους να κόψουν και να καταστρέψουν πολλούς από τους σπάνιους αυτούς γεωλογικούς σχηματισμούς.

ΔΡΑΚΟΝΤΟΣΠΗΛΟ, ΜΕΣΗ, ΝΑΞΟΣ

Η κεντρική αίθουσα του σπηλαίου διαιρείται  στο βάθος της και σε μικρότερες αίθουσες.


ΔΡΑΚΟΝΤΟΣΠΗΛΟ, ΜΕΣΗ, ΝΑΞΟΣ

Έντονο επίσης ήταν και το στοιχείο της υγρασίας.


ΔΡΑΚΟΝΤΟΣΠΗΛΟ, ΜΕΣΗ, ΝΑΞΟΣ

Από τους μαγευτικούς σταλαγμίτες του Δρακοντόσπηλου.

ΔΡΑΚΟΝΤΟΣΠΗΛΟ, ΜΕΣΗ, ΝΑΞΟΣ


ΔΡΑΚΟΝΤΟΣΠΗΛΟ, ΜΕΣΗ, ΝΑΞΟΣ


ΔΡΑΚΟΝΤΟΣΠΗΛΟ, ΜΕΣΗ, ΝΑΞΟΣ

Στο βάθος μια μικρής αιθούσης εντοπίσαμε τα κόκκαλα πολλών ζώων, που πιθανότατα βρήκαν καταφύγιο και πέθαναν εκεί.


Τι μυστήρια κρύβει στα σπλάχνα του το σπήλαιο? Γιατί δεν έγινε κάποια ανασκαφή από τους αρμοδίους του υπουργείου αρχαιοτήτων? Από σπηλαιολόγους εξερευνήθηκε? Απαντήσεις που ίσως να μην λάβουμε ποτέ, ως πότε όμως το ''παρελθόν'' θα είναι εκεί να μας περιμένει να μας δώσει απαντήσεις, ενώ έχει παραδοθεί στην λεηλασία και την εγκατάλειψη?

ΔΡΑΚΟΝΤΟΣΠΗΛΟ, ΜΕΣΗ, ΝΑΞΟΣ
Σε λίγο θα ακολουθούσαμε μετα λύπης την έξοδο από αυτόν τον ''εξωγήινο'' και πανέμορφο τόπο στα έγκατα της γης.



ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ