Video games με σκοτεινή ιστορία



Οι "τρομακτικές ιστορίες" των εφηβικών χρόνων ήταν πάντα από τις αγαπημένες μου, ειδικά όταν αυτές βασίζονταν σε αστικούς μύθους ή πραγματικά μυστήρια του παρελθόντος. Στον κόσμο των video games, οι παίκτες έχουν κτίσει έναν διαφορετικό πολιτισμό εφάμιλλο με εκείνον της πραγματικότητας.
Μια ανεξάρτητη κουλτούρα γεμάτη αξίες, παραδόσεις, κανόνες, λεξιλόγιο και ιστορία. Φυσικά όπως σε κάθε πολιτισμό έτσι και στην περίπτωση μας, οι ανατριχιαστικές ιστορίες και οι αστικοί μύθοι δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και αποτελούν μέρος του creepypasta. Συλλέγοντας λοιπόν πέντε από τις πιο δημοφιλείς υποθέσεις που παραμένουν μέχρι και σήμερα "μυστήριο", θα ξεκινήσουμε ένα παράξενο ταξίδι στο σύμπαν των βιντεοπαιχνιδιών.

Killswitch
Το Killswitch πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο δημιουργήθηκε το 1989 από την Karvina Corporation. Παρ' ότι ήταν ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό παιχνίδι στο είδος των survival horror, διατέθηκε σε περιορισμένα αντίτυπα (περίπου 10.000). Οι παίκτες είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δύο χαρακτήρων: ένα κορίτσι και έναν αόρατο δαίμονα, με σκοπό να εξερευνήσουν ένα εγκαταλειμμένο ανθρακωρυχείο δίνοντας σκληρές μάχες με δαίμονες και τέρατα από άνθρακα. Φυσικά, το να ελέγχεις έναν αόρατο χαρακτήρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, έτσι οι περισσότεροι παίκτες επέλεγαν τον γυναικείο χαρακτήρα για τις περιπέτειες τους.


Ωστόσο, κανένας παίκτης στην ιστορία δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το παιχνίδι ελέγχοντας τον δαίμονα, αφού στο τέλος ο τίτλος διαγραφόταν εντελώς από τον σκληρό δίσκο των παικτών, δίχως κανένα ίχνος επαναφοράς. To 2005 λοιπόν, ένα αντίτυπο του "αυτοκαταστροφικού" παιχνιδιού αγοράστηκε στο Ebay από τον Ιάπωνα παίκτη Yamamoto Ryuichi στην τιμή των 733.000 δολαρίων. Ο Ryuichi αποφασισμένος να δείξει στο κοινό τις παράξενες ιδιότητες του παιχνιδιού σκόπευε να δημοσιεύσει ένα playthrough στο YouTube. Προς έκπληξη όλων όμως, το μόνο video που αναρτήθηκε από τον εν λόγω χρήστη ήταν ένα video στο οποίο φαίνεται να κλαίει μπροστά από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή του. Έπειτα από λίγο καιρό ακόμα και το ίδιο το video εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο. Τυχαίο;

Berzerk
Πίσω στο 1980 υπήρχε ένα παιχνίδι που λεγόταν Berzerk, το οποίο λίγο μετά την κυκλοφορία του χαρακτηρίστηκε "καταραμένο". Ο λόγος; Οι τραγικές ιστορίες θανάτων οι οποίες συνδέθηκαν με τον συγκεκριμένο τίτλο και το μεγάλο boss που άκουγε στο όνομα "Otto". Επρόκειτο για ένα puzzle game, στο οποίο οι παίκτες καλούνταν να καθοδηγήσουν τον κίτρινο χαρακτήρα τους μέσα σε έναν λαβύρινθο δίχως να συγκρουστούν με κάποιον από τους τοίχους, εξοντώνοντας τους εχθρούς που εμφανίζονταν, ενώ ο Otto "αφόριζε" τους παίκτες όταν ο χρόνος τους είχε εξαντληθεί δίχως να πεθάνουν.


Ανάμεσα στα 64.000 επίπεδα που είχε το παιχνίδι, δύο παίκτες κατάφεραν να χτυπήσουν τα μεγαλύτερα scores, όμως η μοίρα είχε μια διαφορετική εξέλιξη για τα δύο παιδιά. Ο 19χρονος Jeff Dailey πέθανε από καρδιακή προσβολή λίγο αφού κατάφερε να φτάσει τους 16.600 πόντους στο παιχνίδι, ενώ τον επόμενο χρόνο ο 18χρονος Peter Burkowski κατέκτησε δύο θέσεις στην λίστα των δέκα καλύτερων παικτών μέσα σε 15 λεπτά, όμως λίγο αργότερα όταν αποφάσισε να σηκωθεί από το PC, κατέρρευσε, εγκαταλείποντας το τραίνο της ζωής. Οι δύο θάνατοι αποδόθηκαν σε καρδιακή προσβολή, ενώ ο τίτλος χαρακτηρίστηκε "θανατηφόρος".

Polybius
Ας το παραδεχτούμε, όλοι μας έχουμε κατα καιρούς εθιστεί σε κάποιο συγκεκριμένο τίτλο δίχως να σηκώσουμε κεφάλι από αυτόν για ατελείωτες ώρες. Στην εποχή των arcade games όμως ο "εθισμός" θα λέγαμε πως ήταν περισσότερο ελεγχόμενος καθώς η κούραση των pixelated γραφικών ήταν ένας βασικός λόγος που θα μας έκανε να σταματήσουμε -έστω για λίγο- να κοιτάζουμε την οθόνη. Ωστόσο η arcade παιχνιδομηχανή με όνομα Polybius είχε κάτι διαφορετικό, καθώς ο εθισμός που προκαλούσε ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο, προκαλώντας υποψίες.


Κάποιοι είπαν πως το εν λόγω μηχάνημα παρακολουθείται από μυστηριώδεις άνδρες (κάτι σαν τους "άντρες με τα μαύρα") και προκαλεί βαθύ εθισμό, τόσο που οι παίκτες συνωστίζονταν σε ουρές προκειμένου να παίξουν, λογομαχώντας πολλές φορές για την σειρά προτεραιότητας. Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα, πολλοί παίκτες είχαν αναφερθεί σε παρενέργειες όπως αμνησία, αϋπνίες, εφιάλτες, ενώ κάποιοι παίκτες δεν τόλμησαν καν να δοκιμάσουν ξανά τον τίτλο. Μάλιστα, ένας παίκτης αποφάσισε να γίνει ακτιβιστής μιας anti-gaming κοινότητας έπειτα από την ενασχόληση του με το Polybius.

Η δημοφιλής σειρά Simpsons είχε κάνει ακόμα και αναφορά στο πολυσυζητημένο μηχάνημα.

Μια ακόμα αναφορά περιγράφει πως στο περιεχόμενο του τίτλου διαχέονται υποσυνείδητα μηνύματα τα οποία επηρεάζουν την συμπεριφορά των παικτών, αποτελώντας ενός είδους δοκιμασίας από την κυβέρνηση. Μια από τις πιο παράξενες φήμες που κυκλοφόρησαν όμως για τον συγκεκριμένο τίτλο, είναι πως μια από τις εκδόσεις του παιχνιδιού βρίσκεται κρυμμένη σε μια από τις πρώτες παιχνιδομηχανές του Donkey Kong. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα καμία "καμπίνα" του Polybius δεν έχει βρεθεί, ενώ αρκετοί ισχυρίζονται πως προσπαθούν να επαναδημιουργήσουν τον τίτλο, χωρίς αποτέλεσμα

Herobrine
Κάποιοι τον αποκαλούν το "φάντασμα του Minecraft", άλλοι τον θεωρούν glitch, άλλοι τον κατατάσσουν στα easter eggs του τίτλου ως μια αναφορά στον αδελφό του Notch. Το Minecraft πρόκειται για ένα από τα πιο μοσχοπουλημένα παιχνίδια της σύγχρονης εποχής, διατηρώντας ένα απλούστατο gameplay αλλά και ένα πιστό community γεμάτο φιλόδοξους κτίστες και όχι μόνο.


Στον κόσμο του Minecraft οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν σχεδόν οτιδήποτε βάζει ο νους και η φαντασία τους. Ωστόσο, ορισμένοι παίκτες ισχυρίζονται πως έχουν ανακαλύψει κάποιες μυστηριώδεις κατασκευές στον ανοικτό κόσμο του τίτλου, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως έχουν εντοπίσει την "πηγή του κακού", αντικρίζοντας με τα μάτια τους την παράξενη αλλά και σπάνια φιγούρα του κεντρικού χαρακτήρα με λευκά μάτια. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την μυστηριώδη παρουσία του λεγόμενου Herobrine, οι οποίες προκύπτουν από κάποια streams στα οποία έκανε την εμφάνιση του. Κάποιοι τον αποκαλούν το "φάντασμα του Minecraft", άλλοι τον θεωρούν glitch, άλλοι τον κατατάσσουν στα easter eggs του τίτλου ως μια αναφορά στον αδελφό του Notch (δημιουργό του παιχνιδιού) που έχει φύγει από την ζωή, ενώ άλλοι τον γνωρίζουν απλώς ως Herobrine.


Η πρώτη του εμφάνιση έγινε σε ένα live stream, όπου φαινόταν να στέκεται ανάμεσα σε μια έκταση από lava. Το stream του παιχνιδιού διακόπηκε, εμφανίζοντας μια εικόνα του Herobrine, ενώ λίγο αργότερα το παρακάτω κείμενο αποκαλύφθηκε απομονώνοντας κάποια γράμματα της εικόνας: "Έχει αναφερθεί πως ορισμένα θύματα βασανιστηρίων, βρέθηκαν σε έναν φανταστικό κόσμο από τον οποίο δεν μπόρεσαν ποτέ να ξυπνήσουν. Μέσα σε αυτή την κατατονική κατάσταση, το θύμα ζεί μέσα σε έναν κόσμο σαν τον δικό μας, μόνο που εκεί δεν τον βασάνιζε κανείς. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να καταλάβουν πως χρειάζεται να ξυπνήσουν, είναι ένα σημείωμα που βρίσκεται στον φανταστικό τους κόσμο. Αυτό το σημείωμα τους ενημερώνει για την κατάσταση τους και τους καλεί να ξυπνήσουν. Ακόμα και τότε, μπορεί να τους πάρει μήνες μέχρι να καταφέρουν να φύγουν από τον κόσμο της φαντασίας τους. Περιέργως όμως, λίγο αργότερα σε ένα update ο Herobine αφαιρέθηκε από τον κόσμο του Minecraft, όμως δυστυχώς οι αποδείξεις πως όντως υπήρξε είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

The Legend of Zelda: Majora’s Mask
Ο δημοφιλής (πλέον) θρύλος της "στοιχειωμένης" κασέτας Majora’s Mask ξεκίνησε από την δημοφιλή ιστοσελίδα του 4chan, στην οποία ένας χρήστης δημοσίευσε μια ιστορία σχετικά με το πώς απέκτησε μια κασέτα του Nintendo64 με την ένδειξη "Majora’s Mask" γραμμένη με έναν μαύρο μαρκαδόρο.

Όλοι οι NPCs αναφέρονταν στον ίδιο ως "Ben", η μουσική έπαιζε ανάποδα και ο Link φαινόταν να φλέγεται...

Δημοσιεύοντας φωτογραφίες και videos μαζί με την πρωτοφανή ιστορία, ο παίκτης αποκάλυψε μια παράξενη έκδοση ενός από τους πιο αγαπημένους τίτλους της ιστορίας, The Legend of Zelda. Όταν ξεκίνησε το παιχνίδι παρατήρησε πως στην μνήμη της κασέτας υπήρχε ήδη ένα αρχείο αποθηκευμένο με τον τίτλο "Ben". Αγνοώντας όμως το αρχείο και ξεκινώντας ένα καινούργιο παιχνίδι, ο παίκτης παρατήρησε έκπληκτος πως όλοι οι NPCs (non-playable χαρακτήρες) αναφέρονταν στον ίδιο ως "Ben", η μουσική έπαιζε ανάποδα και ο Link φαινόταν να φλέγεται.


Εκείνος με την σειρά του διέγραψε το αρχείο "Ben", προσπαθώντας να συνεχίσει, όμως σε αυτό το σημείο η ροή του παιχνιδιού άρχισε να διαφοροποιείται καθώς ο χαρακτήρας άρχισε να ακολουθείται από ένα άγαλμα του ιδίου, με ένα ανατριχιαστικό χαμόγελο στο πρόσωπο, ενώ ξαφνικά το αρχείο "Ben" επέστρεψε και πάλι στην θέση του. Όμως αυτή τη φορά προστέθηκε ένα νέο αρχείο με τίτλο "πνίγηκε". Στην συνέχεια, ο χαρακτήρας του παίκτη πέθαινε, ενώ ένα παράξενο μήνυμα εμφανιζόταν στην οθόνη: "Μόλις συναντήθηκες με μια τρομερή μοίρα, έτσι δεν είναι;" Ο συγκεκριμένος παίκτης ανέφερε στο blog του πως ένιωσε να βρίσκεται σε κίνδυνο, άρχισε να βλέπει τον Ben στον ύπνο του και δεν μπορούσε να βγάλει την ιστορία από το μυαλό του. 

πηγές:
Μαρίλη Νικολή, Editor-in-chief του Gaming Dep