Οι ξεχασμένες σήραγγες του Υμηττού και η σχέση με την Πεντέλη


Σε κάποιο σημείο της Σφηττίας Οδού, στις παρυφές της ρεματιάς της Ντούκας στον κεντρικό Υμηττό, συναντάει κανείς μια τεχνητή σήραγγα. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τον λόγο που δημιουργήθηκε και όσες υπάρχουν είναι συγκεχυμένες.
Λέγεται πως πρόκειται δοκιμαστικές σήραγγες(σχέδιο που εκπονήθηκε την δεκαετία του 80') τόσο από τη μεριά του ρέματος της Ντούκας όσο και στη χαράδρα του Γυρισμού, για τη διερεύνηση της σύνδεσης μέσω σήραγγας των πόλεων της νοτιοδυτικής Αττικής με το νέο αεροδρόμιο. Στη δοκιμαστική σήραγγα της Ντούκας, η κεντρική στοά ( μιας από τις τρεις της σήραγγας), είναι μήκους 175 μέτρων και καταλήγει σε φυσικό σπήλαιο που μερικώς καταστράφηκε από τις εργασίες διάνοιξης. 


Τα έργα σταμάτησαν για άγνωστους λόγους και πλέον η σήραγγα απέμεινε βορά στην φθορά του χρόνου. 


Η είσοδος της δοκιμαστικής σήραγγας. Το έδαφος είναι αρκετά σαθρό και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης με κάποιο σεισμό. 

Πρόχειρες ξύλινες υποστυλώσεις

Εισήλθαμε μέχρι κάποιο σημείο της σήραγγας διότι είναι πολύ επικίνδυνο για κάποιον να το επιχειρήσει χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και εκπαίδευση. Σύμφωνα με την πλήρη καταγραφή που έκανε η ομάδα urban speleology σε κάποιο σημείο διακλαδώνεται σε τρεις στοές, εκ των οποίων η μία καταλήγει σε ένα πανέμορφο φυσικό σπήλαιο με πλούσιο δίακοσμο και σταλακτίτες. 


Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά δεν φαίνεται να κολλάνε μεταξύ τους, καθώς είναι μυστήριο η ύπαρξη τριών δοκιμαστικών σηράγγων σε τόσο μεγάλο βάθος, με τις δύο να καταλήγουν σε τοίχο και η τρίτη να εισέρχεται μέχρι το σπήλαιο. 


Πόσο κόστισε το έργο? Έγιναν αρχαιολογικές μελέτες? Προνόησε η πολιτεία να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον του σπηλαίου? Ήταν τυχαία η εύρεση του ? Η χαρτογράφηση έγινε μόλις το 2006, από τον Φ.Ο.Σ. (Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος).

Θυμίζουμε πως την ίδια εποχή (1980), όχι πολύ μακριά, στο γειτονικό βουνό της Πεντέλης, τα απόρρητα έργα που γίνονται στην σπηλιά του Νταβέλη και τις πέριξ σήραγγες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.


Έχουν άραγε ομοιότητες οι σήραγγες της Πεντέλης με αυτές του Υμηττού ως προς τον τρόπο δημιουργίας τους? Πρόχειρα κατασκευασμένες, και στις δύο περιπτώσεις υπέστη μεγάλες ζημιές κάποιο σπήλαιο(Νταβέλη και Ντούκας), έργα άτσαλα και χωρίς σχεδιασμό προστασίας του περιβάλλοντος, επίσης υπάρχει πέπλο συγκάλυψης και μυστηρίου με ελάχιστα διαθέσιμες πληροφορίες. Υπάρχει περίπτωση κάποιοι να έψαχναν απλά κάτι? Εξάλλου είναι γνωστό πως τα δύο αυτά βουνά είναι σε μεγάλο μέρος διάτρητα από σπήλαια και στοές!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΥΜΗΤΤΟ


πηγές: