ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΟΠΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ(ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ)


ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΑΖΟΝΕΣ.ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ:
Μια άγνωστη κατοικία ξωτικών, μια ανεξερεύνητη σπηλιά, που δεν την ανέφεραν ούτε οι περιηγητές, βρέθηκε στον λόφο των Μουσών, κοντά στην Πνύκα. Το ενδιαφέρον είναι ότι το εύρημα αυτό αποκαλύφθηκε με την ευκαιρία των καθαρισμών των λόφων για τη συμμετοχή της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που είναι αφιερωμένες στους «Μάγους, τα ξόρκια και τα φυλακτά: Τη μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο» Οι λόφοι Πνύκας, Νυμφών και Μουσών απέναντι από την Ακρόπολη υπήρξαν «το μεγαλύτερο κέντρο των ξωτικών». Νύμφες, νεράιδες, που ταυτίζονταν με τις Μοίρες στην αρχαιότητα, κατοικούσαν στα υγρά σπήλαια. Στοιχειά, αρρώστιες και επιδημίες μπαινόβγαιναν από τις τρύπες και τα λαξεύματα, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ολγα Βογιατζόγλου, που είχε την τύχη να βρει τη «Σπηλιά του Κουφού», όπως την αποκάλεσε η ίδια, γιατί κάποιος ηλικιωμένος τής είπε ότι κάποτε εκεί κατοικούσε ένας κουφός.
Στο εσωτερικό της διαμορφώνονται δωμάτια λαξευμένα στον βράχο και στο δάπεδό της υπάρχουν έξι συλημένοι κιβωτιόσχημοι τάφοι.Οι γραπτές πηγές προσφέρουν πλούσιο υλικό για τις παραδόσεις που σχετίζονται με τα σπήλαια των λόφων. «Τα υπόσκαφα δωμάτια, διάσπαρτα στους τρεις λόφους των Μουσών, της Πνύκας και των Νυμφών αποτελούσαν για τη λαϊκή φαντασία ιδανικές κατοικίες για τις Νεράιδες, τις Μοίρες, τα Στοιχειά και τα Ξωτικά», αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο της Εφορείας. «Θάλαμοι καλολαξευμένοι στον φυσικό σκληρό ασβεστόλιθο προβληματίζουν μέχρι σήμερα για τη χρησιμότητά τους. Πιστεύεται ότι αρχικά χρησίμευαν ως χώροι λατρείας, αργότερα ως κατοικίες και μεταγενέστερα ως τάφοι προγόνων».
πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=85431
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΑ ΒΡΕIΤΕ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΑ ΒΡΕIΤΕ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ: