Το ανεξήγητο φαινόμενο των αγρογλυφικών







Αγρογλυφικό είναι ένα αρκετά μεγάλο σχέδιο που δημιουργήθηκε από την ισοπέδωση μιας καλλιέργειας, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, το καλαμπόκι ή η ελαιοκράμβη. Τα αγρογλυφικά αναφέρονται επίσης ως σχηματισμοί των καλλιεργειών, διότι δεν έχουν πάντοτε κυκλικό σχήμα.


Αν και η ακριβής ημερομηνία που τα αγρογλυφικά άρχισαν να εμφανίζονται είναι άγνωστη, οι τεκμηριωμένες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Είκοσι έξι χώρες κατέληξαν στην αναφορά περίπου δέκα χιλιάδες αγρογλυφικών, κατά το τελευταίο τρίτο του 20ου αιώνα, και το 90% αυτών βρίσκονταν στη νότια Αγγλία. 


Πολλοί από τους σχηματισμούς που εμφανίζονται στην περιοχή είναι κοντά σε αρχαία μνημεία, όπως το Στόουνχεντζ.  


Σύμφωνα με μια μελέτη, σχεδόν οι μισοί από όλους τους κύκλους, που βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2003 βρίσκονταν σε ακτίνα 15 χλμ. από το Avebury. 


Οι σχηματισμοί συνήθως γίνονται τη νύχτα, αλλά έχουν επίσης γίνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.Επίσης, οι λαϊκές παραδόσεις της Βρετανίας είναι γεμάτες από παθήματα ανθρώπων που χάνοντας το δρόμο τους σε ερημικές περιοχές, βρέθηκαν δίχως να το ξέρουν μέσα σε νεραϊδόκυκλους. Το γεγονός είχε τρομοκρατήσει τον αγροτικό πληθυσμό πριν μερικούς αιώνες, αφού υπήρχαν αναφορές ότι οι νεράιδες και κάθε λογής ξωτικό έκαναν το "βίο αβίωτο" στους παρείσακτους. Υπάρχουν αναφορές ήδη απ' τον 17ο αιώνα για ανθρώπους που δέχτηκαν επίθεση ή που αιχμαλωτίστηκαν μέσα σ' ένα νεραϊδόκυκλο, μέχρι κάποιος έμπιστος φίλος τους έρθει για να τους σώσει. Ακόμα και αναφορές για ανθρώπους που αφού ξύπνησαν έχοντας περάσει τη νύχτα σ' ένα νεραϊδόκυκλο, διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα είχαν περάσει ακόμα και 20 χρόνια! 







Η πολυπλοκότητά τους φτάνει κάποιες φορές να μιμείται πολύπλοκα φράκταλς που μόνο ένας κομπιούτερ θα μπορούσε να δημιουργήσει και που κάποιες άλλες φορές παραπέμπουν σε τετραδιάστατα σχήματα της κβαντικής φυσικής.




Έπειτα, το ότι τόσο ασυνήθιστα και πολύπλοκα σχήματα «σκαλίζονται» σε χωράφια κατά τη διάρκεια μιας μόνο νύχτας, δεν είναι κάτι που βλέπεις κάθε μέρα. Έχει αναφερθεί μαρτυρία αξιόπιστων ανθρώπων που βεβαιώνουν να έχουν δει να σχηματίζονται τέτοιοι πολύπλοκοι κύκλοι σε λιγότερο από δώδεκα δευτερόλεπτα!




ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ


ΔΙΑΦΗΜΗΣΤΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ: 

Η πιο ευρέως γνωστή μέθοδος για ένα άτομο ή μια ομάδα να κατασκευάσει ένα αγρογλυφικό είναι να δέσει στο ένα άκρο του ένα σχοινί σε ένα σταθερό σημείο, και το άλλο άκρο σε ένα αυτοκίνητο ή τρακτέρ το οποίο χρησιμοποιείται για να «πατήσει» τα φυτά. Πιο πρόσφατες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση ενός κυλίνδρου ισοπέδωσης. Ορισμένοι σχηματισμοί των καλλιεργειών καταβάλλονται από εταιρείες που τα χρησιμοποιούν ως διαφήμιση.



Ο ΚΑΙΡΟΣ:

Μερικοί άνθρωποι έχουν προτείνει ότι τα αγρογλυφικά είναι το αποτέλεσμα των έκτακτων μετεωρολογικών φαινομένων. Η υπόθεση αυτή πιθανόν να προήλθε από μια δημοσίευση του 1880 στο περιοδικό Nature από τον ερευνητή και ερασιτέχνη επιστήμονα John Rand Capron. Μέρος της δημοσίευσης επανεμφανίστηκε τον Ιανουαρίου του 2000 στο τεύχος του περιοδικού της Μετεωρολογίας: "Οι καταιγίδες σε αυτό το τμήμα της δυτικού Σάρεϋ έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό τοπικές και βίαιες, και τα αποτελέσματα που παράγονται σε ορισμένες περιπτώσεις είναι περίεργα. Σε μία επίσκεψη στην φάρμα ενός γείτονα την Τετάρτη το βράδυ , βρήκαμε ένα πεδίο όρθιου σιταριού που χτυπήθηκε σημαντικά, όχι σε όλα τα μέρη, αλλά σε μερικά σημεία, σχηματίζοντας όπως φαίνεται από απόσταση, κυκλικές κηλίδες ... Δεν θα μπορούσα να εντοπίσω τυχόν τοπικές συνθήκες για την ιδιότυπη μορφή των μπαλωμάτων στον αγρό, ούτε δείχνει αν ήταν από αέρα ή από βροχή, ή και τα δύο σε συνδυασμό, που τα είχε προκαλέσει, πέραν των γενικών αποδείξεων ισχυρών βροχοπτώσεων. Θα ήταν πιθανή κατά τη γνώμη μου, ορισμένη κυκλωνική δράση του ανέμου ... "



ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ(ATIA):

Αφότου τράβηξαν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης τη δεκαετία του 1970, τα αγρογλυφικά έχουν γίνει αντικείμενα διαφόρων υποθέσεων από διάφορους ερευνητές παραφυσικών ή ουφολογικών φαινομένων. Οι εξηγήσεις που δίνονται κυμαίνονται από εκκεντρικά μετεωρολογικά φαινόμενα έως και μηνύματα από εξωγήινα όντα. Μερικοί έχουν συσχετίσει τα αγρογλυφικά με την υπόθεση της Γαίας, υποστηρίζοντας ότι , η γη, είναι πραγματικά ζωντανή και ότι τα αγρογλυφικά είναι μηνύματα ή αντιδράσεις σε ερεθίσματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ανθρώπινη ρύπανση. 

Η κύρια κριτική της εικαζόμενης μη ανθρώπινης δημιουργίας των αγρογλυφικών είναι ότι ενώ η απόδειξη της προέλευσης αυτής, εκτός από μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, είναι ουσιαστικά απούσα, μερικέ περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι ήταν το έργο φαρσέρ. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες οι ερευνητές δήλωσαν οτί τα αγρογλυφικά είναι «αληθινά πράγματα», μόνο και μόνο για να βρεθούν αντιμέτωποι με τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν. Απαντώντας στις τοπικές πεποιθήσεις ότι τα «εξωγήινα όντα» ή ΑΤΙΑ ήταν υπεύθυνα για τα αγρογλυφικά που εμφανίζονται στην Ινδονησία, η κυβέρνηση και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (Lapan) τα χαρακτήρισε σαν ανθρώπινα κατασκευάσματα. Ο Thomas Djamaluddin, ερευνητής και καθηγητής της αστρονομίας και αστροφυσικής στο Lapan δήλωσε: «Αυτό το «κάτι» δεν μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά. 



ΜΥΚΗΤΕΣ: 

Άσχετα από την αληθινή αιτία που προκαλεί την εμφάνιση των νεραϊδόκυκλων, αυτοί συνδέονται με την εμφάνιση μυκήτων. Αυτό απέδειξε ήδη απ' το 1792 ο William Withering, όταν μελέτησε ένα συγκεκριμένο είδος - απ' τα περίπου 60 συνολικά που παράγουν τέτοιους κύκλους- το Marasmius oreades.

Τα δακτυλίδια των μυκήτων τείνουν να διευρύνονται από χρόνο σε χρόνο από 10 έως 30 εκατοστά. Πιστεύεται ότι κάποιοι κύκλοι στην Αγγλία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 600 χρόνια, ενώ στη Γαλλία έχει εντοπιστεί κύκλος από ένα συγκεκριμένο είδος μύκητα, με περιφέρεια 800 μέτρων και ηλικία πάνω από 700 χρόνια. Το μυστήριο βέβαια παραμένει: γιατί διάφορα είδη μυκήτων - πάνω από 60 - αναπτύσσονται σε κυκλικούς σχηματισμούς; Για παράδειγμα το είδος των μανιταριών που ονομάζονται κοινώς "αλεποπορδές" - και οι οποίες φύονται μαζικά στην Ελλάδα - μπορούν να παράγουν τέτοιους σχηματισμούς. Πρόκειται μάλλον για άλλο ένα θαύμα της Φύσης.


Γενικά υπάρχουν 3 είδη νεραϊδόκυκλων. 

- Το πρώτο είναι ουσιαστικά "αόρατο" αφού δεν αφήνει ορατά ίχνη στη γύρω βλάστηση. Γίνονται αντιληπτοί μόνο όταν τα σώματα των καρπών εμφανίζονται σαν ένας κύκλος από μανιτάρια.

- Το δεύτερο παρατηρείται σαν μια δραστήρια ανάπτυξη της βλάστησης, συχνά παράγοντας ψηλότερο και πιο σκούρο γρασίδι

- Το τρίτο παράγει κάποιο είδος καταστροφής στη βλάστηση, αφήνοντας πολλές φορές μια εύφορη περιοχή ανάμεσα σε ένα "εσωτερικό" και σε ένα "εξωτερικό" δακτυλίδι.

Όλα πάντως τα δακτυλίδια μυκήτων αναπτύσσονται από ένα σπόρο που μεγαλώνει κάτω απ' το χώμα προχωρώντας σε κάποια ακτίνα αναπτύσσοντας ουσιαστικά τις ίνες του. Κάποια στιγμή το κεντρικό κομμάτι ξεραίνεται αφήνοντας σε ζωή την περιφέρεια σ' ένα κύκλο. 

Η ανάπτυξη γειτονικής βλάστησης εξηγείται απ' τους επιστήμονες απ' την απελευθέρωση απ' τους μύκητες διάφορων χημικών (ενζύμων) που λειτουργούν σαν λίπασμα για τα γύρω φυτά.

Πολλές φορές μάλιστα οι ίνες των μυκήτων σχηματίζουν ένα τόσο ισχυρό πλέγμα βλάστησης κάτω απ' το έδαφος που ούτε το νερό μπορεί να το διαπεράσει. Έτσι ένας δίσκος από γρασίδι ξεραίνεται, εμφανίζοντας μια "νεκρή περιοχή". Άλλη αιτία για να ξεραθούν τα γύρω φυτά είναι η απελευθέρωση τοξινών απ' τους μύκητες.

Μερικές φορές χρειάζονται πολλά χρόνια ανάπτυξης των μυκήτων για να φανούν κύκλοι στη γη, ενώ άλλες φορές δεν δημιουργούνται πλήρεις κύκλοι αλλά μεγάλα τόξα ή ημικύκλια ή παρόμοια σχήματα, πραγματικά ... αγρογλυφικά.


πηγές: