Ο ''άγνωστος'' μεσαιωνικός Πύργος της Οινόης



Επιμέλεια/Φώτο: Ομάδα Ορφέας
Κοντά στο Πύθιο του θεού Απόλλωνα στην Οινόη βρίσκεται αυτός ο επιβλητικός φράγκικος πύργος. Ο πύργος κτίστηκε περί το 1250, την περίοδο που άρχοντας της Αττικής ήταν ο Γκυ ντε Λα Ρος (ή Δελαρός) .



Ο Γκυ ντε Λα Ρος ήταν ο γιος του Όθωνα ντε Λα Ρος (Otto de la Roche), ευγενούς από τη Βουργουνδία (από το La Roche-sur-l'Ognon) που ήταν ένας από τους ιππότες που συμμετείχαν στην τέταρτη Σταυροφορία (που τελείωσε με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204). Ο Όθων υπήρξε γενάρχης των Δελαρός που ήταν κύριοι του Δουκάτου των Αθηνών μέχρι το 1308.


Η έννοια «Δούκας» και «Δουκάτο» φαίνεται πως ήταν μια παραξενιά του Όθωνα Δελαρός του οποίου ο τίτλος κανονικά ήταν Άρχοντας των Αθηνών (Sire d'Athenes και, για τους Έλληνες, Μέγας Κύρης ή Μεγακύρης). Όμως ο Όθωνας επέμενε να αποκαλεί τον εαυτό του «Δούκα» και τελικά αυτός ο τίτλος επισημοποιήθηκε το 1260 και έτσι η το φράγκικο φέουδο της Αττικής πέρασε στην ιστορία σαν Δουκάτο των Αθηνών.  Ο σκοπός του πύργου ήταν μάλλον να προστατεύει και να εποπτεύει τα κτήματα της περιοχής.




Μπορεί να ανήκε στην οικογένεια των Δελαρός ή σε κάποιον από τους υποτελείς τους. Ο πύργος διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση. Πρόσφατα έγιναν εργασίες ανακαίνισης που σεβάστηκαν τη μεσαιωνική μορφή του πύργου.


Η είσοδος στον πύργο γινόταν από ένα άνοιγμα στον πρώτο όροφο, κάτι συνηθισμένο στους μεσαιωνικούς πύργους.

Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ, ΠΛΕΟΝ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ



 Σε κάποια νεώτερη περίοδο δημιουργήθηκε και μια νέα είσοδος στο ύψος του εδάφους, η οποία φαίνεται σε παλιότερες φωτογραφίες. Η μεταγενέστερη αυτή είσοδος έχει κλείσει μετά από τις πρόσφατες εργασίες ανακαίνισης. Έτσι η είσοδος στο εσωτερικό είναι πλέον δύσκολη και επικίνδυνη.

πηγές:
Πληροφορίες, κ. Ιωάννης Δέδες/κ. Γιάννης Γκέκας