Amaru Maru: ''Η πύλη των Θεών''
Περού, μια χώρα γεμάτη μυστήριο, θρύλους, ένας τόπος όπου έχουν κατοικίσει και μεγαλουργήσει μερικοί εκ των πιο παράξενων και μυστήριων πολιτισμών του πλανήτη αυτού. Στην ευρύτερη περιοχή λοιπόν της λίμνης Τιτικάκα, στα σύνορα του Περού με τη Βολιβία - είναι ένα από τα πιο παράξενα μέρη στον κόσμο τόσο από ιστορικής/ αρχαιολογικής σημασίας με τα μυστηριώδη μεγαλιθικά μνημεία όσο και από μεταφυσικής σημασίας χάρη στους θρύλους – υπάρχει η “Puerta de Hayu Marka”...η Πύλη των Θεών / Πνευμάτων..


Η τεράστια και μυστηριώδης λοιπόν πύλη βρίσκεται 35 χλμ από την πόλη Puno, στα όρη Hayu Marca...ένα μέρος που οι ιθαγενείς τρέφουν μεγάλο σεβασμό από τα αρχαία χρόνια, καθώς την θεωρούν ακόμα και σήμερα ως την «Πόλη των Θεών», - κάτι που δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα εξαιτίας της βραχώδους επικίνδυνης περιοχής. 


Το  Αmaru Maru είναι ουσιαστικά, ένας τεράστιος πέτρινος σχηματισμός, που αποτελείται από γιγάντιους ογκόλιθους που φαίνονται να είναι τεχνητά λαξευμένοι και τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Στο κέντρο τους βρίσκεται ένας τεράστιος ογκόλιθος, διαστάσεων 7 επί 7 μέτρων...μια τεράστια πέτρινη πλάκα. Το πιο περίεργο από όλα ωστόσο είναι ότι στη βάση του έχει λαξευτεί μια. « Πύλη» με διαστάσεις 2 επί 2...η οποία δεν οδηγεί πουθενά !
To μυστήριο ωστόσο δεν τελειώνει εδώ καθώς στην «Πόρτα» αυτήν υπάρχει μια μικρή στρογγυλή υποδοχή σαν βαθούλωμα.  Γιατί κάποιος να μπει στον κόπο να κάνει μια πύλη...στο πουθενά;


Οι θρύλοι των Ίνκας λένε ότι πόρτα αυτή αποτελεί μια πύλη εισόδου σε άλλους κόσμους, στην πατρίδα των αρχαίων Θεών του Περού, που κατέβηκαν από τα άστρα και δίδαξαν τους ανθρώπους. Αναφέρουν ακόμα ότι για πολλές γενιές, Σαμάνοι έχουν έρθει για να εκτελέσουν τα τελετουργικά και να προσευχηθούν σε αυτό το μυστηριώδες πέτρινο τοίχο γνωστό ως Puerta De Hayu Marka, ή «Πύλη των Θεών».Υπάρχουν ακόμα θρύλοι που αναφέρουν ότι ο πρώτος ιερέας, που είναι γνωστός ως Amaru Meru, ήρθε σ 'αυτούς από αυτή την πόρτα.  Ακόμα αναφερόταν πως στους παλιούς χρόνους, μεγάλοι ήρωες πήγαιναν να συναντήσουν και να ενωθούν με τους θεούς τους και πέρναγαν μέσα από την πύλη για μια νέα αθάνατη ζωή, και σε πολλές σπάνιες περιπτώσεις εκείνοι οι ήρωες - άνθρωποι επέστρεφαν, περνώντας μέσα από την πύλη, με τους θεούς τους για να “επιθεωρήσουν όλες τις περιοχές του βασιλείου”.


Ένας ακόμα θρύλος λέει πως τον καιρό των Ισπανών Κονκισταδόρ που έφτασαν στο Περού και λεηλάτησαν την πόλη και όλες τις περιοχές, κλέβοντας χρυσό και πολύτιμες πέτρες των φυλών των Ίνκας, ένας ιερέας του Ναού των επτά ακτίνων του Aramu Maru, διέφυγε από τον ναό με ένα ιερό χρυσό δίσκο γνωστό σαν “Το κλειδί των θεών των επτά ακτίνων” και κρύφτηκε στα όρη Hayu Marca. Έφτασε στην πύλη που φυλαγόταν από ιερείς σαμάνους. Τους έδειξε το κλειδί των θεών και έκαναν μια τελετή και τότε φάνηκε ένα μπλε φως και η πόρτα μετατράπηκε σε υδάτινη επιφάνεια.... ο ιερέας Aramu Maru παρέδωσε τον χρυσό δίσκο στον ιερέα σαμάνο και πέρασε την πύλη και εξαφανίστηκε από τα μάτια τους. Οι αρχαιολόγοι ωστόσο ανακάλυψαν ένα μικρό κυκλικό βαθούλωμα στο κέντρο της πύλης , που φαίνεται να προσθέτει κύρος στους θρύλους των Ίνκας... Είναι άραγε αυτό το βαθούλωμα η «κλειδαρότρυπα» που χρησιμοποιείται για να ανοίξει η πύλη; Ο θρύλος κλείνει με την προφητεία πως η πύλη των θεών θα ανοίξει μια μέρα και θα είναι πολύ πιο μεγάλη από ότι είναι τώρα, και θα επιτρέψει στους θεούς να επιστρέψουν …


Η αποκάλυψη στον δυτικό κόσμο έγινε από τον Jose Luis Delgado Mamani το 1996, τυχαία, κατά την διάρκεια μιας πεζοπορίας στην προσπάθειά του να γνωρίσει την περιοχή, ο ίδιος ήταν οδηγός ορειβατών. 

 O ΙΔΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:
“Όταν είδα για πρώτη φορά την κατασκευή, λίγο έλειψε να λιποθυμήσω... Είδα σε όνειρο μια τέτοια κατασκευή , επανειλημμένως εδώ και πολλά χρόνια, αλλά στο όνειρο το μονοπάτι προς την πύλη ήταν στρωμένο με ροζ μάρμαρο . Από την μια και την άλλη πλευρά υπήρχαν αγάλματα στην σειρά και αυτά από ροζ μάρμαρο. Στο όνειρο έβλεπα επίσης πως η μικρή πύλη ήταν ανοιχτή και ένα λαμπερό μπλε φως προερχόταν από κάτι που έμοιαζε με φωτεινό τούνελ. Μίλησα πολλές φορές στην οικογένειά μου για αυτά τα όνειρα , και έτσι όταν βρέθηκα μπροστά σε αυτή την κατασκευή με την μικρή πύλη στην βάση, ήταν για μένα μια Θεϊκή αποκάλυψη. Πως γίνεται να εξηγήσουμε αυτό το περίεργο φαινόμενο;"


Οι μαρτυρίες ως σήμερα μιλάνε για μια αίσθηση ενέργειας και περίεργων εμπειριών όπως οράματα άστρων, στήλες φωτιάς και ήχοι από μια περίεργοι ρυθμική μουσική σε όσους ακούμπησαν την πύλη. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως “είδαν” ένα τούνελ στο εσωτερικό της κατασκευής, παρόλο που κανείς δεν βρήκε ακόμη κάποια σχισμή που να μαρτυρούσε την δυνατότητα κάποιου ανοίγματος στην πύλη... Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η κατασκευή μοιάζει πάρα πολύ με την πύλη του ήλιου του Tiahuanaco και άλλων 5 αρχαιολογικών χώρων και τοποθεσιών που συνδέονται και ενώνονται μεταξύ τους με ευθείες γραμμές (ένα σταυρό με τις γραμμές που ενώνονται μεταξύ τους στο σημείο που βρίσκονται το οροπέδιο και η λίμνη Titicaca). Λέγεται ότι η πύλη γίνεται ημι-διαφανής, όταν ο ήλιος δύει. 
Αφού ανακάλυψε την πύλη, ο Mamani επικοινώνησε με τις αρχαιολογικές αρχές του Puno, της Paz και της Λίμας, και αρχαιολόγοι και ιστορικοί των Ίνκας εισέβαλαν στην περιοχή. 
Ακόμα και σήμερα συγκεκριμένες πληροφορίες δεν έχουν δοθεί στο κοινό... Αυτό που ωστόσο η επιστημονική γνώμη λέει, είναι πως δεν υπάρχει καμία πραγματική και ορατή πύλη, από την στιγμή την οποία το πλαίσιο και η είσοδος και το πίσω μέρος του τοίχου είναι χαραγμένα και σκαλισμένα πάνω στον ίδιο βράχο. 

πηγές: