Codex gigas: ''Η βίβλος του διαβόλου''


Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας στη Στοκχόλμη, σε μία ειδικά κλιματιζόμενη αίθουσα, φιλοξενεί το βιβλίο που όμοιό του δεν υπάρχει στον κόσμο, το Codex Gigas ή αλλιώς το Giant Book που είναι γνωστό και με το όνομα η «Βίβλος του διαβόλου».


Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μέγεθος και παλαιότερο μεσαιωνικό κείμενο που έχει διασωθεί. Είναι ένα τεράστιο βιβλίο ύψους 92 εκατοστών, πλάτους 51 εκατοστών και βάρους 75 κιλών. Το βιβλίο είναι τόσο μεγάλο που χρειάζονται δύο βιβλιοθηκάριοι για να το μετακινήσουν.

Μέσα σε 600 σελίδες, η Βίβλος του διαβόλου περιλαμβάνει χειρόγραφα κείμενα από την Παλιά και την Καινή Διαθήκη, δαιμονικά ξόρκια, γιατροσόφια, τρόπους να εξαγνίσεις την ψυχή σου, σπάνιες ιατρικές μεθόδους και πρακτικές για την ίαση της επιληψίας και του πυρετού, αλλά και λύσεις για ασυνήθιστα προβλήματα όπως το πώς να βρεις ένα κλέφτη. Μάλιστα στις τελευταίες σελίδες της βίβλου υπάρχει μία λίστα με τις ημέρες που θα πέσει το Πάσχα τα επόμενα χρόνια. Γράφτηκε στις αρχές του 13ου αιώνα στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων της Podlažice στη Βοημία (σύγχρονη Δημοκρατία της Τσεχίας). Το βιβλίο δεν φαίνεται είναι σατανικού περιεχομένου αλλά είναι η Βίβλος στην λατινική της εκδοχή χωρίς τις πράξεις των Αποστόλων και την Αποκάλυψη. Ονομάστηκε η Βίβλος του Διαβόλου γιατί έχει μια εικόνα του Εωσφόρου σε κάποιες από της σελίδες της αλλά και εξαιτίας του θρύλου που συνοδεύει το βιβλίο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα κάποιος μοναχός σε ένα μοναστήρι Βενεδεκτίνων παρέβηκε σοβαρούς κανόνες της μοναστικής ζωής και έτσι αποφάσισαν οι υπόλοιποι μοναχοί να τον χτίσουν μέσα σε ένα δωμάτιο για την υπόλοιπη ζωή του. Ο μοναχός για να γλιτώσει απο την τιμωρία αυτή πρότεινε να δημιουργήσει ένα βιβλίο σε μια νύχτα μόνο ,προς δόξα του μοναστηριού και σε αντάλλαγμα οι μοναχοί θα τον άφηναν να ζήσει.


Έτσι και έγινε ο μοναχός άρχισε να δουλεύει αλλά όπως ήταν φυσικό δεν θα μπορούσε να τελειώσει το βιβλίο σε μια νύχτα. Έτσι έκανε μια προσευχή όχι στον Θεό αλλά στον Διάβολο. Ζήτησε να του φτιάξει το βιβλίο και σαν αντάλλαγμα να πάρει την ψυχή του . Με αυτόν τον τρόπο ο μοναχός, ολοκλήρωσε τη βίβλο και συμπεριέλαβε στις σελίδες την εικόνα του σατανά. Το βιβλίο ήταν έτοιμο μέχρι το επόμενο πρωί.


Oι ειδικοί υπολόγισαν ότι για την δημιουργία του βιβλίου απο έναν άνθρωπο, σύμφωνα με τα μέσα της εποχής και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν θα ήταν απαραίτητα 20 χρόνια.

Θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος πως όλα είναι μια φάρσα και πως πολλοί μοναχοί έφτιαξαν το βιβλίο σε μικρό χρονικό διάστημα, όμως σύμφωνα με γραφολόγους το βιβλίο φτιάχτηκε απο έναν μόνο άνθρωπο. Δεν αλλάζει σε κανένα σημείο ο γραφικός του χαρακτήρας και δεν υπάρχει ούτε ένα λάθος. Επίσης αυτό που είναι αδιανόητο είναι πως ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο απο την σελίδα 1 μέχρι και την σελίδα 310 δίχως να δείχνει σημεία κόπωσης στην γραφή του. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος αρκεί να γράψει 2-3 σελίδες με το χέρι και έπειτα τα γράμματα σιγά σιγά θα αλλάζουν καθώς το χέρι θα κουράζετε . Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει στο βιβλίο αυτό αφού απο το πρώτο γράμμα μέχρι και το τελευταίο δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου των τριάντα ετών το 1648, το σύνολο της συλλογής είχε κλαπεί από τον σουηδικό στρατό ως λάφυρα, και τώρα σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας στη Στοκχόλμη, αν και δεν είναι κανονικά στη διάθεση του κοινού. Μόνο 60 άνθρωποι την ώρα επιτρέπεται να επισκεφθούν την κλιματιζόμενη αίθουσα στο μεσαιωνικό τμήμα της βιβλιοθήκης της Πράγας για να κοιτάξουν για δέκα λεπτά το ανεκτίμητο χειρόγραφο.

Πηγές :