Το καταραμένο σπίτι της Αργαλαστής Μαγνησίας

φώτο αρχείου




Ξαναζωντανεύει στην Αργαλαστή Βόλου ο θρύλος των τριών σφαγιασθέντων Αγιορειτών μοναχών. Εκατόν εβδομήντα σχεδόν χρόνια μετά το μοιραίο εκείνο βράδυ, η κατάρα που λέγεται ότι έδωσαν από το Άγιον Όρος, για την άνανδρη σφαγή των τριών μοναχών πλανάται ακόμη πάνω από την Αργαλαστή.
Μυστηριώδεις θάνατοι και μεταφυσικά φαινόμενα που παρατηρούνται στο σπίτι όπου βρήκαν φρικτό τέλος οι Αθωνίτες πατέρες, αποδίδονται στην παλαιά αυτή κατάρα. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για έναν πολύτιμο σταυρό που στάθηκε η αιτία της σφαγής των μοναχών. Το μυστήριο περιπλέκεται, καθώς οι ληστές δεν βρήκαν το σταυρό, που είχαν προλάβει οι καλόγεροι να εμπιστευτούν στον ιερέα του χωριού. Στην Αργαλαστή οι παλαιότεροι θυμούνται αφηγήσεις των παππούδων τους, που τους έλεγαν ότι «στο "Χάνι Πάππου" είναι θαμμένοι τρεις μοναχοί του Αγίου Όρους «στο υπόγειο του σπιτιού». Η ιστορία εξελίσσεται το 1835, όταν η Αργαλαστή, όπως όλη η Θεσσαλία, ήταν τουρκοκρατούμενη. Οι μοναχοί, φτάνοντας στο χωριό, θέλησαν να κάνουν στάση για να ξαποστάσουν. Κατευθύνθηκαν στο «Χάνι Πάππου», που χτίστηκε το 1834 και υπάρχει μέχρι σήμερα. Γρήγορα μαθεύτηκε ο ερχομός τους στο χωριό, καθώς επίσης και το γεγονός ότι έφεραν μαζί τους μεγάλης αξίας σταυρό. Οι Τούρκοι, αλλά και οι κοτζαμπάσηδες δεν είδαν με καλό μάτι την άφιξη των μοναχών. Το ίδιο βράδυ Τούρκοι ληστές μπήκαν στο χάνι και τους έσφαξαν. Δεν βρήκαν όμως το σταυρό, καθώς οι μοναχοί είχαν φροντίσει να τον δώσουν στον τότε εφημέριο της Αργαλαστής. Για να κρύψουν τα ίχνη της δολοφονίας, οι Τούρκοι έθαψαν τους άτυχους καλόγερους στο υπόγειο του σπιτιού, όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζουν οι γεροντότεροι του χωριού. Μυστήριο όμως εξακολουθεί να περιβάλλει και το σταυρό. Το σημείο όπου βρίσκεται είναι μυστικό και το γνωρίζουν μόνο δύο άτομα: ο εκάστοτε ιερέας και ο δήμαρχος της Αργαλαστής.




Τα δύο αυτά πρόσωπα (που έχουν δεσμευτεί με βαρύ όρκο να μην αποκαλύψουν πού βρίσκεται κρυμμένος ο σταυρός, όπως είχαν αξιώσει από τον ιερέα οι μοναχοί πριν από το σφαγιασμό τους) ανήμερα των Θεοφανίων περιφέρουν το ιερό κειμήλιο στο χωριό για να ξορκίσουν την κατάρα. Στην Αργαλαστή είναι έντονες οι φήμες για την κατάρα και την επίδρασή της στους ιδιοκτήτες του σπιτιού που έγινε τάφος των μοναχών. «Το σπίτι αυτό ανήκε το 1900 σε κάποιον, ο οποίος λίγο καιρό αφού το αγόρασε σκοτώθηκε. Έπειτα το αγόρασε ένας Αργαλαστιώτης που αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως συνέβησαν πολλά ατυχήματα στον ίδιο και στο σπίτι. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης βρέθηκε κρεμασμένος και η κόρη του τρελάθηκε» λέει στην μια γειτόνισσα. Σήμερα το «Χάνι Πάππου» έχει αγοραστεί από έναν Αθηναίο, ο οποίος προσπαθεί να το ανακαινίσει. Οι εργασίες κρατούν τρία χρόνια, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Οι κάτοικοι της Αργαλαστής πιστεύουν ότι όσο παραμένουν θαμμένοι στο υπόγειο οι τρεις σφαγιασθέντες μοναχοί, η κατάρα θα πλανάται πάνω από το γραφικό χωριό τους.

πηγές:
koutouzis.gr
«Espresso» εφημερίδα 30-5-2002