Το ''τέρας'' της λίμνης Βαν στην Τουρκία και μια αναπάντεχη ανακάλυψη


Η λίμνη Βαν είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Τουρκία. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χώρας, στην επαρχία Βαν. Είναι αλμυρή, αλκαλική λίμνη, στην οποία εκρέουν πολυάριθμα μικρά ρέματα που κατεβαίνουν τα βουνά που την περιτριγυρίζουν. Η λίμνη Βαν είναι μια από τις μεγαλύτερες ενδορεϊκές λίμνες στο κόσμο. Το σημείο στο οποίο εξέρεαν τα νερά της έφραξε από μια ηφαιστειακή έκρηξη του Νεμρούτ στο Πλειστόκαινο.
Αν και η λίμνη Βαν βρίσκεται σε υψόμετρο 1.640 μέτρων με δριμείς χειμώνες, δεν παγώνει εξαιτίας της πολύ μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι, με εξαίρεση το βόρειο ρηχό τμήμα. 


Η λίμνη Βαν έχει μήκος 119 χιλιόμετρα και εμβαδόν 3.755 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μέγιστο βάθος που έχει καταγραφεί είναι 451 μέτρα, ενώ το μέσο βάθος της είναι 171 μέτρα. Η επιφάνεια της λίμνης βρίσκεται σε υψόμετρο 1.640 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι ακτογραμμές έχουν μήκος 430 χιλιόμετρα.Το δυτικό τμήμα της λίμνης είναι βαθύτερο, μια μεγάλη λεκάνη με βάθος μεγαλύτερο από 400 μέτρα που βρίσκεται ανάμεσα στο Τατβάν και το Αχλάτ. Οι ανατολικοί βραχίονες της λίμνης είναι πιο ρηχοί. Ο νοτιοανατολικός βαθαίνει σταδιακά και έχει μέγιστο βάθος 250 μέτρα στο σημείο που ενώνεται με την υπόλοιπη λίμνη, ενώ ο βορειοανατολικός (Ερκίς) είναι πιο ρηχός, με μέσο βάθος 50 μέτρα.


Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής στον πυθμένα της κατοικεί ένα ''τέρας'' παρόμοιο με αυτό της  λίμνης Λοχ Νες, στην Σκωτία. Στην Τουρκία είναι γνωστό ως ''Van Gölü Canavarı“ ή πιο απλά ως το τέρας της λίμνης Βαν. Το 1997, ένα νεαρό αγόρι τράβηξε ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο υποτίθεται ότι φαίνεται το τέρας και η ιστορία αυτή, από τοπική σύντομα έγινε παγκόσμια είδηση. Από τότε, άνω των 1000 ατόμων έχουν δηλώσει ότι συναντήθηκαν „τετ α τετ“ με το τέρας και όλοι τους επέζησαν μετά την συνάντηση αυτή για να μπορέσουν να αφηγηθούν αυτή την απίστευτη περιπέτεια.


Το υποτιθέμενο τέρας έχει περίπου 15 μέτρα μήκος και καμπούρα, την οποία οι μάρτυρες συνήθως δηλώνουν ότι την είδαν πάνω από την στάθμη του νερού της λίμνης. 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ  ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟ 1997

Πρόσφατα, ερευνητές που έψαχναν το ''τέρας'' τυχαία βρέθηκαν μπροστά σε μία τεράστια ανακάλυψη, στην λίμνη Βαν. Ο Ταχσίν Κεϊλάν, επικεφαλής της ομάδας των δυτών που είχαν αναλάβει το πρότζεκτ, αναζητούσε το Τέρας της Λίμνης Βαν, όταν βρήκε το κάστρο. «Υπήρχε μία φήμη ότι πιθανόν να βρισκόταν κάτι κάτω από το νερό, όμως οι περισσότεροι αρχαιολόγοι και οι υπεύθυνοι μουσείων μας έλεγαν ότι δεν θα βρούμε κάτι», ανέφερε ο Κεϊλάν στην Daily Sabah. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα κάστρο που χρονολογείται περίπου στο 1000 π.Χ. και μάλιστα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, ενώ τα τείχη του φτάνουν τα τρία, ακόμη και τα τέσσερα μέτρα ύψος


Πιστεύεται ότι το κάστρο κατασκευάστηκε την Εποχή του Σιδήρου, απομεινάρι του πολιτισμού των Ουράρτου, γνωστού και ως Βασιλείου του Βαν, το οποίο κυριάρχησε στην περιοχή από τον 9ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ. Η συγκλονιστική αυτή ανακάλυψη έγινε από το Πανεπιστήμιο Van Yüzüncü Yıl και μία ομάδα δυτών.


Η στάθμη των νερών της λίμνης παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία χιλιάδες χρόνια και προτού η λίμνη πάρει την τελική της μορφή, όπως είναι σήμερα, στην περιοχή υπήρχε ένας πολιτισμός που ήκμαζε. «Πολλοί πολιτισμοί και άνθρωποι είχαν εγκατασταθεί γύρω από τη λίμνη Βαν. Την ονόμασαν «Ανώτερη Θάλασσα» και πίστευαν ότι έκρυβε μυστήρια πράγματα.  Με αυτή την πεποίθηση στο μυαλό μας, εργαζόμαστε για να αποκαλύψουμε τα μυστικά της», τόνισε ο Κεϊλάν.


«Είναι ένα θαύμα το ότι βρήκαμε αυτό το υποθαλάσσιο κάστρο. Αρχαιολόγοι θα έρθουν εδώ να εξετάσουν την ιστορία του και να παράσχουν πληροφορίες για αυτό. Εντοπίσαμε τη ακριβή τοποθεσία του κάστρου και το φωτογραφίσαμε, κάνοντας σημαντική πρόοδο στην έρευνά μας. Τώρα πια πιστεύουμε ότι ανακαλύψαμε μία νέα περιοχή για να μελετήσουν οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί» πρόσθεσε.


Την λίμνη Βαν όλο και περισσότερο την επισκέπτονται επιστήμονες, κυνηγοί περιπετειών και περίεργοι επισκέπτες, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να δουν το „νέο“ τέρας. Ακόμη και να μη το δουν, το ταξίδι τους δε θα γίνει μάταια, επειδή η γύρω περιοχή της λίμνης Βαν, η οποία παρεμπιπτόντως έχει αλμυρό νερό, είναι γεμάτη με πανέμορφα τοπία, αρχαιολογικά μνημεία, ηφαίστεια κ.α.

πηγές: