Το μυστήριο με τις χιλιάδες πέτρες που στέκονται στοιχισμένες σε ομάδες




Ο θρύλος αναφέρει ότι είναι μαρμαρωμένοι παγανιστές που καταδιώχθηκαν από τους χριστιανούς, αλλά οι επιστήμονες διαφωνούν. Στο χωριό Καρνάκ της Γαλλίας, βρίσκεται η μεγαλύτερη προϊστορική συλλογή πετρών στον κόσμο.


 Δημιουργήθηκε από φυλές που έζησαν πριν από τους Κέλτες. Οι πέτρες χρονολογούνται μεταξύ 3.300 π.Χ.- 4.500 π.Χ. Είναι στοιχισμένες σε παράλληλες σειρές, που φτάνουν σε μήκος το ένα χιλιόμετρο, ενώ υπάρχουν πέτρες που φτάνουν σε ύψος τα 12 μέτρα.


 Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1860. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν βρεθεί 10.000 πέτρες, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις ομάδες με διαφορετικές ονομασίες. Η Μενέκ, αποτελείται από έντεκα σειρές, η Κερμάριο από δέκα και η ομάδα Κέρλεσκαν, είναι η μικρότερη με 555 πέτρες. Σύμφωνα με το θρύλο, οι πέτρες είναι μαρμαρωμένοι παγανιστές, που καταδιώχθηκαν από τους χριστιανούς.




 Ο ιερέας τους μετέτρεψε σε πέτρες και από τότε στέκονται αγέρωχοι στη νοτιοδυτική Γαλλία. Κατά μια άλλη εκδοχή του μύθου, πρόκειται για ρωμαϊκή λεγεώνα που τη μαρμάρωσε ο μάγος Μέρλιν. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ήταν ο παράνομος γιος της πριγκίπισσας του Ντιφέντ. Πρόκειται για μυθικό πρόσωπο του Μεσαίωνα, που θεωρείτο ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. 




Η χρησιμότητά των πετρών και της διάταξής του, είναι άγνωστη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η θέση τους δεν είναι τυχαία. Αρχικά, πίστευαν ότι συνδέονταν με τη θέση του ηλίο. Τη δεκαετία του ’70 ο Σκωτσέζος μηχανικός Αλεξάντερ Τομ, πίστευε ότι επρόκειτο για σεληνιακό παρατηρητήριο, ωστόσο η θεωρία του αμφισβητήθηκε. Ίσως χρησιμοποιήθηκαν από τους Δρυίδες για τελετουργικά. Στο πέρασμα των αιώνων πολλές πέτρες εξαφανίστηκαν, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή οδικών δικτύων και κτιρίων. Σήμερα η αρχαιολογική περιοχή θεωρείται δημοφιλές αξιοθέατο της Γαλλίας.... 

πηγές: