Μυστηριώδεις ίσιες γραμμές πάνω στα βουνά που κανείς δεν γνωρίζει σε τι εξυπηρετούσαν






Οι γραμμές Σαγιάμα (Sajama) βρίσκονται στα δυτικά της χώρας και αποτελούν ένα δίκτυο δεκάδων χιλιάδων ίσιων μονοπατιών χαραγμένων στο έδαφος, στην κοιλάδα του Αλτιπλάνο.
Όποιος τις δημιούργησε εργάστηκε με εξαιρετική ακρίβεια, πράγμα που δεν ήταν εύκολο έργο σε αυτό το ορεινό έδαφος με βράχους, θάμνους και άλλα φυσικά εμπόδια.
Από το έδαφος, οι γραμμές είναι πρακτικά αόρατες. Μόνο από τον αέρα μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει την ακατανόητη έκταση αυτού που έχει ονομαστεί το μεγαλύτερο προϊστορικό έργο τέχνης στον κόσμο.


Οι γραμμές Sajama έχουν πλάτος μεταξύ ενός και τριών μέτρων και κυμαίνονται από λίγα μέτρα έως αρκετά χιλιόμετρα. Οι μακρύτεροι από αυτές έχουν μήκος περίπου είκοσι χιλιομέτρων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα «ακτινωτά κέντρα» θα μπορούσαν να είναι τοποθεσίες αρχαίων ιερών, ταφικών πύργων ή ακόμη και πόλεων. Μία θεωρία είναι ότι οι γραμμές χρησιμοποιούνταν από τους αυτόχθονες ως οδηγοί για να πηγαίνουν στους χώρους που έκαναν ιερά προσκυνήματα.


Πράγματι, ορισμένοι από τους σύγχρονους δρόμους οι οποίοι συνδέουν σήμερα τις πόλεις φαίνεται να έχουν χτιστεί πάνω σε αυτές τις ευθείες γραμμές. Αν και η περιοχή είναι τώρα αραιοκατοικημένη, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες από τις γραμμές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως μονοπάτια για πεζοπόρους. Συνολικά, οι γραμμές Sajama καλύπτουν μια έκταση περίπου 22.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το γραμμικό μήκος τους φτάνει σε απόσταση 16.000 χιλιομέτρων.





Ο αριθμός των γραμμών που υπάρχουν και η σχετική περιοχή που καλύπτουν υποδηλώνουν ότι έχουν κατασκευαστεί στη διάρκεια πολλών γενεών, σε διάστημα εκατοντάδων ή και ίσως χιλιάδων χρόνων. Το ξηρό κλίμα του οροπεδίου Αλτιπλάνο, με τις αραιές βροχοπτώσεις και τη βραδέως αναπτυσσόμενη βλάστηση, έχει κρατήσει τις γραμμές σχετικά άθικτες. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο στη μελέτη τους.Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη αναφορά σε αυτές έγινε το 1932, όμως η πρώτη επιστημονική μελέτη έγινε μόλις το 2003.

πηγές: