Μυστηριώδη μηνύματα που διαβάζονται μόνο τη νύχτα

Οι αρχαίοι οικοδόμοι των μεγαλιθικών μνημείων στη Βρετανία έκρυβαν στις κατασκευές τους μηνύματα που ήταν ορατά μόνο τη νύχτα.

Το ντόλμεν Λάνιον Κόιτ (Lanyon Quoit = το τσεκούρι του Λάνυον) στο Μόρβα της Κορνουάλλης έχει πάνω του σκαλισμένες απόκρυφες επιγραφές.



Τo ΜΟΡΒΑ είναι περιοχή στο ακρότατο δυτικό άκρο της χερσονήσου της Κορνουάλλης στην Αγγλία. Ο τόπος είναι διάσημος για τα μεγαλιθικά μνημεία του (ντόλμεν), που συνήθως αποτελούνται από μια μεγάλη επίπεδη πέτρα, η οποία συνήθως ισορροπεί πάνω σε δύο άλλες όρθιες (μενίρ), δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο πέτρινο τραπέζι.
Ο όρος ντόλμεν (dolmen) προέρχεται από τις κέλτικες λέξεις dol = τραπέζι και maen = πέτρα. Στην κατηγορία αυτών των μεγαλιθικών κτισμάτων ανήκει και το περίφημο Στόουνχεντς στο Σόλσμπερι Πλέιν της νοτιοδυτικής Αγγλίας.
Ένα αναπάντητο ερώτημα είναι με ποια μέσα κατάφερναν οι προϊστορικοί οικοδόμοι να ανυψώσουν τόσους μεγάλους ογκολίθους, για να κατασκευάσουν αυτά τα τεράστια μνημεία, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν αποδείξεις για ανάλογο τεχνολογικό πολιτισμό.
Στο ερώτημα αυτό προστέθηκε ένα ακόμη που κάνει το αίνιγμα αυτών των παράξενων και φαινομενικά αχρείαστων κατασκευών ακόμη πιο πυκνό. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ότι οι κατασκευές αυτές περιέχουν μια σειρά μυστικών μηνυμάτων που είναι ορατά μόνο τη νύχτα! Το απίστευτο εύρημα υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι της λίθινης εποχής, που ξεκίνησε πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια περίπου και διάρκεσε έως το 3.300 π.Χ., ήξεραν να χρησιμοποιούν το φως του φεγγαριού για να σκαλίσουν μηνύματα στον βράχο που ήταν αόρατα τη μέρα. Προς ώρας, οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν τι περιέχουν αυτά τα μηνύματα και γιατί έχουν σκαλιστεί στην πέτρα.

Το Τσαν Κόιτ (Chun Quoit), ένα ακόμη μεγαλιθικό μνημείο της Κορνουάλλης. 

Οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τον δρα Άντυ Τζόουνς, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Κορνουάλλης, ανακάλυψαν 105 χαρακτικά σε ένα μόνο ντόλμεν που βρίσκεται στο Hendraburnick Down, κοντά στο Davidstow της νοτιοδυτικής Αγγλίας.
Ο χώρος φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε για μυστηριώδεις τελετουργίες κατά την ύστερη νεολιθική εποχή, που θεωρείται το τέλος της Λίθινης Εποχής, καθώς και την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, πριν από 4.000 έως 6.000 χρόνια.
Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσίευσαν οι αρχαιολόγοι στην επιθεώρηση “Time and Mind”, η ενασχόληση με μεγαλιθικές κατασκευές ήταν την εποχή εκείνη πιο εκτεταμένη από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί, ενώ οι μυστηριώδεις επιγραφές μπορούν να διαβαστούν μόνο σε χαμηλό ηλιακό φως από τα νοτιοανατολικά ή στο φως του φεγγαριού.
Για να το καταφέρουν αυτό, οι αρχαίοι τεχνίτες χρησιμοποιούσαν αριστοτεχνικά τις φλέβες χαλαζία που διέτρεχαν το πέτρωμα, έτσι ώστε ό,τι έγραφαν γινόταν αντιληπτό μόνο όταν το ηλιακό φως έπεφτε από ορισμένη γωνία από τα νοτιοανατολικά ή στο φως του φεγγαριού.
Με βάση τα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι στην περιοχή γίνονταν νυχτερινές τελετές, πιθανόν μυητικού χαρακτήρα, καθώς τότε, όπως και σήμερα, το σκοτάδι συνδεόταν με το υπερφυσικό αλλά και με την όξυνση των αισθήσεων.




Ένα άλλο μυστηριώδες μνημείο στο Μόρβα της Κορνουάλλης είναι το Men-an-To, που στα κελτικά σημαίνει «η πέτρα της τρύπας». 

Αποτελείται από μια κυκλική πέτρα, με μια οπή στη μέση, διαμέτρου 45 εκ. και από δύο όρθιες (μενίρ) σε μικρή απόσταση εκατέρωθεν. Εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε πριν από 3.000 με 4.000 χρόνια. Image: Supplied
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης στο χώρο θραύσματα χαλαζία. Όταν δύο κρύσταλλοι χαλαζία τριφτούν μαζί, εκπέμπουν ένα σύντομο, λαμπερό φως.
«Ο θρυμματισμένος χαλαζίας στο Hendraburnick θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της νυχτερινής δραστηριότητας στην περιοχή, προκειμένου να απελευθερωθεί η έντονη λάμψη του χαλαζία γύρω από το μνημείο και να αποκαλυφθούν έτσι οι επιγραφές με έναν συγκεκριμένο τρόπο», αναφέρει η μελέτη των επιστημόνων.
«Μετά το τελετουργικό, τα θρυμματισμένα κομμάτια, έχοντας πέσει στο έδαφος, μπορούσαν να σχηματίσουν αποτελεσματικά μια μεγαλύτερη πλατφόρμα ή τόξο, συνεχίζοντας να λαμπυρίζουν στο φως του φεγγαριού, προσθέτοντας έτσι μια μαγική αύρα στο τοπίο».

πηγές: