Η μυστηριώδης Μπλε Τρύπα που οδηγεί στην ''άβυσσο''

Υποβρύχια καταβόθρα στο Νταχάμπ, στην Αίγυπτο.



Μια τρύπα με μέγιστο βάθος πάνω από εκατό μέτρα, έρχεται σε αντίθεση με το μπλε και την πιο ελαφριά του απόχρωση στις ακτές της αιγυπτιακής Ερυθράς Θάλασσας, στην περιοχή του Σαρμ Ελ Σέιχ.



Στην Μπλε Τρύπα υπάρχει ένα ρηχό άνοιγμα στη θάλασσα περίπου έξι μέτρα βαθύ, γνωστό ως «σέλα», κι ένα τούνελ μήκους 26 μέτρων, που ονομάζεται «αψίδα», η κορυφή του οποίου βρίσκεται σε βάθος 56 μέτρα. Στην πλευρά προς τη θάλασσα, το βάθος της τρύπας υπολογίζεται σε πάνω από χίλια μέτρα.


Στην υποβρύχια καταβόθρα και στην γύρω περιοχή υπάρχει αφθονία ψαριών, κοραλλιών και υφάλων. Πρόκειται για ένα καυτό σημείο ελεύθερης κατάδυσης, καθώς είναι άμεσα προσβάσιμο από τη ακτή και δεν υπάρχει ρεύμα. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και μία από τις πιο επικίνδυνες τοποθεσίες καταδύσεων στον κόσμο.


Εκείνοι που κατά λάθος ή από άγνοια ξεπερνούν το όριο των 60 μέτρων βάθους, αρχίζουν να έχουν προβλήματα που προκαλεί η συσσώρευση του αζώτου. Αποπροσανατολίζονται και συνεχίζουν να κατεβαίνουν, πιστεύοντας ότι κατευθύνονται προς την έξοδο της Μπλε Τρύπας.


Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, τουλάχιστον 40 άτομα έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στον αμμώδη πυθμένα της τρύπας, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για περισσότερους από εκατό νεκρούς.





Η πιο γνωστή περίπτωση θανάτου ήταν αυτή του Γιούρι Λίπσκι, ρωσο-ισραηλινής καταγωγής, ο οποίος το 2000 μπήκε στην Μπλε Τρύπα με μια κάμερα, η οποία κατέγραψε τις τελευταίες του στιγμές, καθώς έπεσε ανεξέλεγκτα σε βάθος 115 μέτρα, από όπου δεν κατόρθωσε να αναδυθεί.


Σύμφωνα με έναν θρύλο της περιοχής, η Μπλε Τρύπα είναι καταραμένη από το φάντασμα ενός κοριτσιού που πνίγηκε στα νερά της, για να αποφύγει τον γάμο.

Ταφόπλακες με τα ονόματα των χαμένων δυτών

πηγές: