Η άγνωστη λίμνη και το Φράγμα της Ραπεντώσα στην Πεντέλη




Η Ραπεντώσα είναι νεόκτιστος οικισμός της ανατολικής Αττικής που βρίσκεται στην διαδρομή μεταξύ Διονύσου και Νέας Μάκρης, πολύ κοντά στα λατομεία Διονύσου. Είναι ιδιαίτερα μικρός οικισμός με ακτινωτή ρυμοτομία και έχει μόνιμο πληθυσμό 106 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.

Η Ραπεντώσα έχει βρεθεί αρκετές φορές στην πορεία καταστροφικών πυρκαγιών που έχουν κάψει την ανατολική και βόρεια πλευρά της Πεντέλης. Κινδύνευσε, επίσης, και από τη μεγάλη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, το 2009. 



Μετά από μια αρκετά δύσκολη για Ι.Χ αμάξι οδική ανάβαση φθάσαμε στο φράγμα που ξεκινά το ρέμα της Ραπεντώσα, το λεγόμενο φράγμα της Ραπεντώσα, στην περιοχή της Νταρδίζας.


Η Ραπεντώσα είναι περιοχή η οποία διασχίζεται από τρία μεγάλα ρέματα : αυτό της Ραπεντώσα, τη Βαθιά Χούνη και το ρέμα Βάγια Νταρδίζα. Η ονομασία είναι αρβανίτικη και σημαίνει…<< τόπος των γουρουνιών>>.




Ο επισκέπτης αναγκάζεται σταθμεύσει στο τέλος του χωματόδρομου και να κατηφορίσει με τα πόδια μέχρι την απομονωμένη κοιλάδα της Νταρδίζας. Το φράγμα είναι το πρώτο πράγμα που συναντάει ο παρατηρητής και το αμέσως επόμενο είναι η μαγευτική λίμνη, δημιουργώντας της αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο αποκαλυπτικό τοπίο. Πρόκειται για ένα φράγμα της ΕΥΔΑΠ μήκους 145 μέτρων και ύψους 39 μέτρων όπου κατασκευάστηκε το 2004 προκειμένου να ανασχέσει τις πλημμύρες που ταλαιπωρούσαν την ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα.


 Με την κατασκευή του φράγματος δημιουργήθηκε μια λίμνη 1.265.000 κυβικών μέτρων νερού που τον χειμώνα με τις πολλές βροχοπτώσεις είναι εντυπωσιακή.


Ποιος θα περίμενε να βρει μια λίμνη εντός της Αττικής?


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
 πηγές: