Το διαστημικό υπερ-κανονι των ΗΠΑ κατά εξωγήινων απειλών




Ένα γιγαντιαίο κανόνι εγκαταλελειμμένο σε ναυτική βάση στα Μαρμπάντος, έχει σκεπαστεί από την άμμο και καταστρέφεται σιγά σιγά από τη σκουριά.
Το τεράστιο αυτό κανόνι, ήταν μια κοινή ερευνητική προσπάθεια του στρατού και της επιστήμης, με τη χρήση βαλλιστικών εργαλείων στην ανώτερη ατμόσφαιρα και πέραν αυτής.




Επρόκειτο για κοινή πρωτοβουλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, στη δεκαετία του 1960, και είχε σχεδιαστεί από τον μηχανικό βαλλιστικών μηχανών Τζέραλντ Μπουλ (Gerald Bull).

Εγκαταστάθηκε στα νησιά Μπαρμπάντος και ήταν τμήμα του του «Υψηλού Υψομετρικού Ερευνητικού Προγράμματος», το οποίο είχε δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσει κινδύνους από το Διάστημα. Το κανόνι είχε αρχικά μήκος πέντε μέτρων, σαν αυτά που βρίσκονται σε θωρηκτά πλοία. Αργότερα συνδέθηκε με άλλη κάννη φτάνοντας τα 39 μέτρα!


Το γιγαντιαίο όπλο ήταν σε θέση να πυροβολήσει ένα αντικείμενο σε απόσταση 180 χιλιομέτρων στον ουρανό, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ του 1963 για το εκτοξευόμενο βλήμα από όπλο στα στα 93 χιλιόμετρα.



Καθώς το έργο συνεχίστηκε, παρόμοια πυροβόλα όπλα στήθηκαν σε τοποθεσίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, το μοναδικό κανόνι που επέζησε ήταν αυτό στα Μπαρμπάντος.


Το όπλο εγκαταλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και έμεινε να σκουριάζει στην αρχική του θέση, έτοιμο για να πυροβολήσει. Σήμερα, βρίσκεται σε στρατιωτική βάση και είναι προσβάσιμο μόνο με άδεια, αν και έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη φύση που το έχει καταλάβει και τη σκουριά που το τρώει γρήγορα.

πηγές: