Τι προκάλεσε τις θανάσιμες πυρκαγιές της 23ης Ιούλη?




Η 23η του Ιουλίου 2018 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μας ως μέρα εθνικού πένθους για την Ελλάδα, καθώς υπήρξαν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ζώα, φυσικό περιβάλλον αλλά και ανυπολόγιστες καταστροφές σε οικίες.
Οι πολλαπλές εστίες φωτιάς που ξέσπασαν ταυτοχρόνως στην μισή σχεδόν Ελλάδα και κυρίως στην Αττική, σηκώνουν πολλές υποψίες για το αν πρόκειται για οργανωμένο εμπρηστικό σχέδιο. Η απουσία όμως εμπρηστικών μηχανισμών, σε συνδυασμό με πολλές μαρτυρίες κατοίκων για σπινθήρες, αρκετά πριν την εκδήλωση φωτιάς, που ξεπηδούσαν από τις κολώνες ηλεκτρισμού της ΔΕΗ (πιθανή αιτία των εστιών φωτιάς) αλλά και το γεγονός πως για την 23η του Ιούλη είχε εκδοθεί δελτίο επικίνδυνης ηλιακής μαγνητικής καταιγίδας, φέρνει στο προσκήνιο μια ακόμη εκδοχή για τα αίτια της καταστροφής, έστω και αν οι πιθανότητες είναι λίγες.


Οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά και επικοινωνιακά δίκτυα. Επίσης, μέσω των ισχυρών ηλεκτρικών φορτίων που παράγονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων, τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να υπερφορτωθούν, οδηγώντας σε εκτεταμένες καταστροφές στο δίκτυο.



Κατά την διάρκεια λοιπόν μιας μαγνητικής καταιγίδας, τεράστιες δέσμες πλάσματος ξεκινώντας από τον ήλιο, φτάνουν ως τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, με αποτέλεσμα ισχυρά ηλεκτρικά φορτία να δημιουργούνται στην ατμόσφαιρά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των τηλεπικοινωνιακών και ηλεκτρικών δικτύων και κατα συνέπεια να δημιουργούνται τεράστιοι σπινθήρες σε βασικούς κόμβους ηλεκτροδότησης (πχ κολώνες ΔΕΗ).


Έτσι, όπως οι αστραπές μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές σε ξηρές, δασωμένες περιοχές, είναι επίσης πιθανό μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα να μπορούσε να υπερφορτώσει τις μη προστατευμένες και απομονωμένες, πλάι σε δασικές εκτάσεις, γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα την πρόκληση πολλών εστιών φωτιάς ταυτοχρόνως.

Σύμφωνα με το έγκριτο ειδησεογραφικό site the seeker, η μοναδική φορά που καταγράφηκε ανάλογο φαινόμενο, συνέβη στις 1-2 Σεπτεμβρίου 1859, τότε τον πλανήτης μας έπληξε η μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα που έχει καταγραφεί επισήμως.«Το συμβάν του Carrington» πήρε το όνομά του από τον Άγγλο ερασιτέχνη αστρονόμο Ρίτσαρντ Κάρριντον, ο οποίος παρατηρούσε κάποια ακραία δραστηριότητα που ξέσπασε στον ήλιο. Μια μέρα αργότερα, ένα τεράστιο σέλας, έγινε ορατό από τον μισό πλανήτη Γη, σημάδι έντονης μαγνητοσφαιρικής δραστηριότητας.


Ισχυρά ηλεκτρικά πεδία δημιουργήθηκαν στην ατμόσφαιρά μας, υπερφορτώντας τα τηλεγραφικα δίκτυα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιοι σπινθήρες και να καταρρεύσουν. Αν εξετάσουμε την εκδοχή του συγκεκριμένου  φαινομένου σε συνθήκες ξηρασίας, ισχυρών ανέμων και πευκώδους περιοχής, τότε έχουμε τις τέλειες συνθήκες για την εκδήλωση εστίας φωτιάς.



Φυσικά αυτό είναι απλά μια "ακραία" θεωρία, αν ευθύνεται ίδια η Φύση  (κλιματική αλλαγή και έντονη ξηρασία ή μαγνητικές καταιγίδες) τότε θα πρέπει η ίδια η κοινωνία σε συνεργασία με την  πολιτεία να προσαρμοστεί στα νέα περιβαντολλογικά δεδομένα προς αποφυγή παρόμοιων καταστροφών και απώλειας ανθρωπίνων ζωών. Ετησίως, η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται επικίνδυνα, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυροί άνεμοι και ανεμοστρόβιλοι έχουν αρχίσει να γίνονται συχνό φαινόμενο και στην Ελλάδα.

Ανεμοστρόβιλος στην Ρόδο, 2013

Τέλος, αφήσαμε την επικρατέστερη θεωρία (που μένει να επιβεβαιωθεί από τις αρχές) για το να πρόκειται δηλαδή για οργανωμένο εμπρησμό. Η αλήθεια είναι πως αν παρατηρήσουμε επί χάρτου τις εστίες εκδήλωσης των πυργαγιών, σε συνάρτηση με την φορά του ανέμου, είναι σαν κάποια αόρατη δύναμη να δημιούργησε εν μία νυκτί οικόπεδα "φιλέτα" δίπλα στον αιγιαλό.


 Ο άνθρωπος ανέκαθεν έβαζε το συμφέρον πάνω από την ίδια την Μητέρα Φύση που τον μεγάλωσε(τα χιλιάδες στρέμματα που εκάησαν χρειάζονται πολλά χρόνια να επανέλθουν), όμως αν κάποιοι έβαλαν το οικονομικό συμφέρον πάνω και από ανθρώπινες ζωές τότε πρόκειται για ένα έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο. Οι ίδιοι οι Έλληνες εξάλλου και στις πιο δύσκολες στιγμές έδειξαν πως έχουν το μοναδικό χάρισμα να αναγεννώνται, όπως ο Φοίνικας, μέσα από τις ίδιες τους τι στάχτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:


πηγές: