Γαλάζιος καρχαρίας 2,5 μέτρων «ξεβράστηκε» σε παραλία στα Χανιά
Ο καρχαρίας βγήκε στα ρηχά στην παραλία κοντά στα Άπτερα στα Χανιά κάποιος πιο τολμηρός έπιασε τον μικρό καρχαρία από την ουρά και τον οδήγησε σε πιο βαθιά νερά.
Εντύπωση βέβαια προκαλεί το ότι δεν ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Χανίων από τους παρευρισκόμενους προκειμένου να καταγραφεί το περιστατικό και να ειδοποιηθούν και αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θαλάσσια θηλαστικά. Πάντως από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν, φαίνεται πως η εικόνα του μικρού καρχαρία, «ταιριάζει» στον «ωκεάνιο λευκοπτέρυγο καρχαρία» ή γαλάζιο καρχαρία (Carcharinus longimanus)ο οποίος είναι ένας μεγάλος πελαγικός καρχαρίας, που ζει σε τροπικά και υποτροπικά νερά και σε βάθος 150 μέτρων. Εάν πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος, δεν αποκλείεται να βρέθηκε στο Κρητικό πέλαγος ακολουθώντας τα μεγάλα πλοία που διασχίζουν την διώρυγα του Σουέζ, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με καρχαριοειδή. Σύμφωνα με την Βικιπαιδεία «φτάνει σε μήκος τα τέσσερα μέτρα, αν και σπάνια είναι μακρύτεροι από τρία. Τρέφεται κυρίως με κεφαλόποδα και ψάρια. Είναι ζωοτόκο είδος καρχαρία.Όσον αφορά την σχέση του συγκεκριμένου είδους με τους ανθρώπους, υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις μετά από αεροπορικές ή θαλάσσιες καταστροφές με μαρτυρίες που υποδηλώνουν ότι ναυαγοί έχουν σφαγεί από αυτούς, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΗΕ SUN. Μπλε καρχαρίες ή γλαυκοκαρχαρίες έχουν αναφερθεί από κολυμβητές ή δύτες πως για 15 λεπτά ή περισσότερο παρατηρούν τον 'στόχο' πριν επιχειρήσουν ένα δάγκωμα. Οι καρχαρίες αυτοί χαρακτηρίζονται ως "όχι υπερβολικά επιθετικοί" αλλά πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή, καθώς μπορεί να προβούν σε μια «δοκιμαστική δαγκωματιά». Από το έτος 1580 έχουν θεωρηθεί ότι έχουν εμπλακεί σε μόλις 13 περιστατικά επιθέσεων σε ανθρώπους, με μόνο τέσσερα από αυτά να είναι θανατηφόρα.
 Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι πληθυσμοί παρουσιάζουν μεγάλη μείωση εξαιτίας της αλίευσις του για τα μεγάλα πτερύγιά του, βασικό συστατικό της σούπας πτερυγίων καρχαριών.»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
zarpanews.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

πηγές: