Google earth: Νέες μυστηριώδεις κυκλικές δομές στο βυθό του Θερμαϊκού




Ο βυθός του Θερμαϊκού όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο φαίνεται πως κρύβει αρκετές εκπλήξεις.
Με μια απλή αναζήτηση με το google earth θα παρατηρήσει κάποιος τέλεια σχηματισμένους κύκλους στο βυθό με διάμετρο που ποικίλει από τα 70 μέχρι τα 200 μέτρα. 


Οι συγκεκριμένες ανωμαλίες στον βυθό διακρίνονται από τον δορυφόρο λόγω του χαμηλού βάθους που βρίσκονται.


 Ο τέλεια σχηματισμένος κύκλος στα ανοιχτά της Νέας Μηχανιώνας θυμίζει την κάτοψη ιπτάμενου δίσκου, ωστόσο, αρκετά πιο νότια, στην περιοχή Πόρτες, παρατηρήσαμε περισσότερους τέλειους κύκλους τεραστίων διαστάσεων που δημιουργούν νέα ερωτηματικά.

Υποβρύχια κυκλική κατασκευή ανοιχτά της Νέας Μηχανιώνας

Νέα Μουδανιά, κυκλική δομή


Ανάμεσα στη Νέα Μουδανιά και στην περιοχή Πόρτες, εντός του βυθού του Θερμαϊκού εντοπίσαμε 5 νέους τέλειους κύκλους με διάμετρο περίπου τα 200 μέτρα, κάτι που ανατρέπει τα δεδομένα και γεννά νέα ερωτηματικά για την φύση των σχηματισμών. 



Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πουθενά αλλού δεν εντοπίζονται παρόμοιοι σχηματισμοί μέσω του google earth. 


Θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση εκ βάθους, από την πιο λογική εξήγηση μέχρι την πιο εξωτική θεωρία, η κρίση όπως πάντα δική σας.



Πιθανές εξηγήσεις:

Α) "Υποβρύχια γεωγλυφικά"


Πρωτοεμφανίστηκαν το 1995 λίγο έξω από τις ακτές της νότιας Ιαπωνίας αλλά η προέλευσή τους ήταν ένα αίνιγμα και οι τοπικοί δύτες τους ονόμαζαν «κύκλους μυστηρίου». Το μυστήριο συνέχισε μέχρι το 2011, όταν ο ένοχος, ένα αρσενικό pufferfish μήκους μόλις πέντε εκατοστών, τελικά πιάστηκε στην πράξη. 

Pupperfish

Πρόσφατα οι επιστήμονες μελέτησαν τη διαδικασία για το πώς το συγκεκριμένο είδος ψαριού δημιουργεί αυτά τα περίτεχνα σχέδια για να προσελκύσει τα θηλυκά.


Μοιάζει μια αρκετά λογική εξήγηση, αν όμως αναλογιστεί κάποιος την τεράστια διάμετρο των κύκλων του Θερμαϊκού σε σύγκριση με τους μικρούς σχετικά κύκλους των ψαριών αυτών αλλά και το γεγονός πως το είδος αυτό ζει σε τροπικά νερά τότε η θεωρία αυτή χάνει πόντους.


Β) Ρεμέτζο (υποβρύχιο αγκυροβόλιο)


Μια εξήγηση που υπό κανονικές συνθήκες μοιάζει η πιο λογική, όμως και αυτή η θεωρία χάνει πόντους στο γεγονός ότι κανείς δεν θα τοποθετούσε στο βυθό μια κατασκευή για να δένουν σημαδούρες, πλοία και βάρκες, διαμέτρου 200 μέτρων(!)


Γ) Έκρηξη δυναμίτη(παράνομη αλιεία)




Η μορφή του σχηματισμού θυμίζει αρκετά κρατήρα από κάποια υποβρύχια έκρηξη, καθώς το ωστικό κύμα συμπεριφέρεται συμμετρικά. Το πρόβλημα είναι πως μια τέτοια πράξη εκτός από παράνομη θα προκαλούσε το άμεσο ενδιαφέρον των τοπικών αρχών σε μια περιοχή που φυλάσσεται από το λιμενικό. Πολύ μεγάλο ρίσκο για κάποιον που θέλει να ψαρέψει απλά.


Δ) USO (αγνώστου ταυτότητας υποβρύχιο αντικείμενο)


Μια εξωτική θεωρία με πολλούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσε να υπάρχει η ανάλογη απόρρητη τεχνολογία? Η απάντηση είναι ναι. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση των κύκλων ανοιχτά της Νέας Μουδανιάς, θυμίζουν περισσότερο σαν υποβρύχιο σχηματισμό παρά για αντικείμενο, όπως παρατηρούμε και στις εναέριες λήψεις, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική εκτίμηση του κύκλου της Νέας Μηχανιώνας που θυμίζει με ιπτάμενο δίσκο.


Κυκλική δομή ανοιχτά της Νέας Μουδανιάς, χαρακτηριστικό και εδώ όπως και στην περίπτωση του κύκλου της Νέας Μηχανιώνας ο εσωτερικός συμμετρικός κύκλος.


Κυκλικές δομές ανοιχτά της Νέας Μουδανιάς, κάτι που αποκλείει την περίπτωση να πρόκειται για στατικό αντικείμενο.


Θα μπορούσε να πρόκειται για USO που σχηματίζει αυτά τα μοτίβα στον βυθό καθώς αλλάζει θέση λόγω κάποιας άγνωστης δύναμης που εκπέμπει?


Ε) Μύκητες


Ήδη απ' το 1792 ο William Withering, συνέδεσε τα γεωγλυφικά με την εμφάνιση μυκήτων. Μελέτησε ένα συγκεκριμένο είδος - απ' τα περίπου 60 συνολικά που παράγουν τέτοιους κύκλους- το Marasmius oreades.Τα δακτυλίδια των μυκήτων τείνουν να διευρύνονται από χρόνο σε χρόνο από 10 έως 30 εκατοστά. Πιστεύεται ότι κάποιοι κύκλοι στην Αγγλία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 600 χρόνια, ενώ στη Γαλλία έχει εντοπιστεί κύκλος από ένα συγκεκριμένο είδος μύκητα, με περιφέρεια 800 μέτρων και ηλικία πάνω από 700 χρόνια. Το μυστήριο βέβαια παραμένει: γιατί διάφορα είδη μυκήτων - πάνω από 60 - αναπτύσσονται σε κυκλικούς σχηματισμούς; Για παράδειγμα το είδος των μανιταριών που ονομάζονται κοινώς "αλεποπορδές" - και οι οποίες φύονται μαζικά στην Ελλάδα - μπορούν να παράγουν τέτοιους σχηματισμούς. Πρόκειται μάλλον για άλλο ένα θαύμα της Φύσης. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας παρόμοιος θαλάσσιος μύκητας που να δημιουργεί τους κύκλους αυτούς?


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:


πηγές:
Google earth