Αλεξάνδρεια: Βρέθηκε μαύρη σφραγισμένη σαρκοφάγος 3 μέτρων





Μια αρχαία σαρκοφάγος, φτιαγμένη από μαύρο γρανίτη, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή Sidi Gaber της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

Το καπάκι της σαρκοφάγου ήταν σφραγισμένο με κονίαμα, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η σαρκοφάγος δεν έχει ανοιχτεί για περισσότερα από 2000 χρόνια, πράγμα ασυνήθιστο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αρχαιοκάπηλοι δρουν ανεξέλεγκτοι σε τάφους και ταφικούς θαλάμους ανά τους αιώνες. 

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το μέγεθος της σαρκοφάγου, της οποίας οι διαστάσεις είναι 1.85 επί 2.65 επί 1.65 και θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Αλεξάνδρεια. 



AFP PHOTO VIA GETTY IMAGES

Ο τάφος, που εκτιμάται ότι χρονολογείται από τα Πτολεμαϊκά χρόνια, βρέθηκε περίπου 5 μέτρα κάτω από τη γη, στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών για την ανοικοδόμηση ενός νέου κτιρίου. 


Κοντά στη σαρκοφάγο βρέθηκε θαμμένη και μια φθαρμένη προτομή, που πιθανώς απεικονίζει το πρόσωπο του ανθρώπου που βρίσκεται μέσα στη σαρκοφάγο. Η ταυτότητά του ωστόσο, παραμένει άγνωστη. 


Θα παρακολουθήσουμε την είδηση για τα αποτελέσματα των εργαστηρίων και θα σας κρατάμε ενήμερους αν έχουμε  κάποια εξέλιξη.

πηγές: