Εμφανίσεις ΑΤΙΑ στην αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία



Το θέμα της παρουσίας εξωγήινων όντων στη αρχαιότητα είναι κάτι που προκαλεί πάντα την απορία και τον ενθουσιασμό όσων ασχολούνται με το θέμα. Αν και για την επίσημη ιστορία δεν υπάρχει ακόμα κάποια χειροπιαστή απόδειξη ότι οι πρόγονοί μας είχαν επαφές με όντα που δεν κατοικούσαν στη Γη, ωστόσο αρχαίες Ελληνικές και Ρωμαϊκές πηγές αναφέρονται συχνά στη θέαση ιπτάμενων αντικειμένων αγνώστου ταυτότητας, τα γνωστά μας UFO. 
Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ότι γίνεται αναφορά, αλλά και ότι οι περιγραφές που δίνουν οι συγγραφείς μοιάζουν αρκετά με σύγχρονες περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων. Οι πρωιμότερες αναφορές που γίνονται στη λογοτεχνία της Δύσης για τα UFO βρίσκονται στους Ρωμαίους ιστορικούς Λίβιο, Ορόσιο, Σένεκα, Πλούταρχο, Πλίνιο και Ιώσηφο.


Σύμφωνα με τη NASA, οι αρχαίες αυτές αναφορές έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρία ήδη από τον αστρονόμο J.A. Hynek (1972): 1. Στενές επαφές Πρώτου Τύπου (δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία) 2. Στενές επαφές Δευτέρου Τύπου (ύπαρξη φυσικών αποδείξεων και 3. Στενές επαφές Τρίτου Τύπου (παρατήρηση και επιβατών).


Οι παραλληλισμοί με τις σύγχρονες θεάσεις UFO είναι πραγματικά εκπληκτικές, αν όχι μυστηριώδεις. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι το 217π.Κ.Ε. πολλοί αυτόπτες μάρτυρες στη Ρώμη παρατήρησαν «ένα σμήνος από γυαλιστερές στρογγυλές αψίδες από χαλκό να κινούνται στον ουρανό.» Την ίδια στιγμή, στο ύπαιθρο ανατολικά της Ρώμης πολλοί ανέφεραν ότι είδαν μυστηριώδεις «μορφές ανδρών που ήταν ντυμένοι σε αστραφτερά άσπρα ρούχα.» Τρία χρόνια μετά, οι κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας είδαν κάτι που έμοιαζε με έναν μεγάλο λευκό μαρμάρινο «βωμό στον ουρανό» τον οποίο συνόδευαν ανθρώπινες φιγούρες που ήταν ντυμένες σε ολόλαμπρα λευκά.


Το 154π.Κ.Ε., περισσότερες «ιπτάμενες ασπίδες που έμοιαζαν με δίσκους» παρουσιάστηκαν. Μία νύχτα το 104π.Κ.Ε., οι κάτοικοι δύο Ιταλικών πόλεων είδαν κάτι σαν «φλεγόμενα ακόντια και σαν επιμήκεις ασπίδες να καταδιώκουν η μία την άλλη» σαν να γινόταν «μία αερομαχία.» Το 100π.Κ.Ε., ένα πολύ μεγάλο αντικείμενο σε σχήμα στρογγυλής ασπίδας ταξίδεψε κατά μήκος του ουρανού.


Το 91π.Κ.Ε., ένας τεράστιος φλεγόμενος δίσκος συνοδευόταν από έναν δυνατό ήχο. Αργότερα, την ίδια μέρα, οι κάτοικοι του Σπολέτο παρακολούθησαν την κάθετη προσέγγιση και απογείωση ενός UFO, σαν μία μεγάλη «σφαίρα χρυσού χρώματος που κύλησε από τον ουρανό προς τη γη και μετά σηκώθηκε ξανά.» 

Το 74π.Κ.Ε., χιλιάδες παρακολούθησαν ένα μεγάλο φλεγόμενο αντικείμενο «σαν λιωμένο ασήμι» να συντρίβεται σε μία περιοχή μεταξύ δύο Ρωμαϊκών στρατευμάτων στην Τουρκία. Το αντικείμενο είχε σχήμα σαν ένα μεγάλο αποθηκευτικό σκεύος με μυτερή βάση, σαν ένα οξυπύθμενο αγγείο.Στη Ρώμη, το 43π.Κ.Ε. «ένα θέαμα από σφαίρες, όπλα και ασπίδες ήταν ορατό από τον ορίζοντα μαζί με έναν δυνατό ήχο σύγκρουσης.»




Το 150π.Κ.Ε. καταγράφεται ένα περιστατικό Στενής Επαφής Τρίτου Τύπου που είναι εκπληκτικά όμοιο με αυτό που παρουσιάζεται στην ομώνυμη ταινία του Χόλυγουντ το 1977. Στον κύριο δρόμο που οδηγούσε από τη Ρώμη στην Κάπουα, μία ηλιόλουστη μέρα ένα τεράστιο UFO παρουσιάστηκε περίπου 30 μέτρα πάνω από το έδαφος και κατευθύνθηκε προς τα κάτω. Το αντικείμενο αυτό ήταν επίπεδο και κυρτό, σαν ένα «μεγάλο κομμάτι κεραμικής» ή «κεραμικό θραύσμα.» Η κορυφή τους είχε «πολλά χρώματα» και έβγαζε φλεγόμενες ακτίνες φωτός. Το UFO προσγειώθηκε, σηκώνοντας ένα σύννεφο σκόνης και ο επιβάτης του εμφανίστηκε μέσα από αυτό. Η πηγή τον περιγράφει σαν μία «νεαρή γυναίκα ντυμένη στα λευκά.»


Ο αστρονόμος-μετεωρολόγος που έχει αναλύσει σε αντίστοιχο άρθρο αυτές τις Ρωμαϊκές αναφορές σημειώνει ότι «το φαινόμενο των Αγνώστων Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων ή οτιδήποτε μπορεί να είναι αυτό δεν έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια: δίσκοι· επιμήκεις σφαίρες και μορφές· μεταλλικά και λαμπερά χρώματα και υλικά· απαλές, ακανόνιστες ή κινήσεις αιώρησης και συχνά ξαφνική εξαφάνιση του αντικειμένου.»Αυτά τα καταπληκτικά ατμοσφαιρικά και αστρονομικά φαινόμενα ή οι εξωγήινες επαφές και η επανάληψη των ίδιων λεπτομερειών στις περιγραφές εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια φαίνεται να δείχνει πως αυτό που παρατηρείται από τόσους αυτόπτες μάρτυρες να είναι αληθινό.