Πυρηνικός αντιδραστήρας 2 δισεκατομμυρίων χρόνων βρέθηκε στη Γκαμπόν



Επιμέλεια/Μετάφραση: Ομάδα Ορφέας
Ένας εργαζόμενος σε εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στη Γαλλία διαπίστωσε κάτι ύποπτο. Είχε μόλις πραγματοποιήσει μια ανάλυση ρουτίνας σε δείγμα ουρανίου από μια φαινομενικά κανονική πηγή ορυκτών.
Όπως και στην περίπτωση του φυσικού ουρανίου, το υλικό μελέτης περιείχε τρία ισότοπα, δηλαδή τρεις μορφές με διαφορετικές ατομικές μάζες: το ουράνιο 238, την πλουσιότερη ποικιλία ουρανίου 234 και το ουράνιο 235, το πολυπόθητο ισότοπο, επειδή μπορεί να διατηρήσει μια πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση.

Το δείγμα προερχόταν από το απόθεμα που είχαν πάρει στο Oklo της Γκαμπόν (μια πρώην γαλλική αποικία στην ισημερινή δυτική Αφρική). Το ουράνιο 235 που περιείχε το δείγμα αποτελούσε μόλις 0,717 τοις εκατό, ωστόσο αυτή η μικρή διαφορά ήταν αρκετή για να προειδοποιήσει τους Γάλλους επιστήμονες ότι κάτι περίεργο είχε συμβεί.



Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι το μετάλλευμα από τουλάχιστον ένα τμήμα του ορυχείου ήταν πολύ χαμηλότερο από την κανονική ποσότητα ουρανίου 235: περίπου 200 κιλά φαινόταν να έχουν εξορύξει άγνωστο ποιοι, αρκετά για να φτιάξουν μισή πυρηνική βόμβα.


Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στη Γκαμπόν για να διερευνήσουν αυτό το φαινόμενο. Ανακάλυψαν ότι ο τόπος στην περιοχή Oklo όπου βρέθηκε το ουράνιο είναι ένας πολύ τεχνικός υπόγειος πυρηνικός αντιδραστήρας πέρα ​​από τις δυνατότητες των σημερινών επιστημονικών μας γνώσεων. Αυτός ο πυρηνικός αντιδραστήρας εμφανίστηκε πριν από 1.800 εκατομμύρια χρόνια και ήταν σε λειτουργία περίπου 500.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν το ορυχείο ουρανίου και τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν σε συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν υπολείμματα προϊόντων σχάσης και απόβλητα καυσίμων σε διάφορες θέσεις εντός της περιοχής του ορυχείου.


Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι αυτό που ήταν τόσο απίστευτο για όλους ήταν ότι μια πυρηνική αντίδραση συνέβη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα παραπροϊόν του πλουτωνίου (Το ισότοπο Pu-239 είναι βασικό σχάσιμο υλικό στα πυρηνικά όπλα λόγω της ευκολίας σχάσης). 

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί το ορυχείο ένα "φυσικό" πυρηνικό αντιδραστήρα, ωστόσο μεγάλη μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι φυσικό δημιούργημα αλλά τεχνητό. Επίσης συμπέραναν ότι το νερό είχε μετριάσει την αντίδραση με τον ίδιο τρόπο που οι σύγχρονοι πυρηνικοί αντιδραστήρες χρησιμοποιούν ράβδους γραφίτη και καδμίου έτσι ώστε οι αντιδραστήρες τους να μην εκραγούν.

Ακριβώς ποιος θα μπορούσε να ήταν πίσω από αυτήν την υπερ-κατασκευή 2 δισεκατομμυρίων χρόνων και μπόρεσε να εμπλουτίσει το ουράνιο και να δημιουργήσει πυρηνική ενέργεια; Είναι η ιστορία του ανθρώπου στη γη πραγματικά τόσο παλιά ή μήπως είναι κατάλοιπο άλλου πολιτισμού;

πηγές: