Η ιστορία της πιο διάσημης ανεξήγητης φωτογραφίας



Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που έχουν αποτυπωθεί σε φωτογραφικό φιλμ συνέβη στις 23 Μαϊου 1964, όταν ο Jim Templeton, πυροσβέστης από το το Carlisle της Αγγλίας, τράβηξε τρεις φωτογραφίες την πεντάχρονη κόρη του ενώ είχαν πάει εκδρομή στο Burgh Marsh.
Οι μοναδικοί άλλοι παρευρισκόμενοι στο έλος ήταν δύο ηλικιωμένες γυναίκες που κάθονταν σ’ένα αυτοκίνητο στην άλλη άκρη αυτού. Όταν εμφάνισε τις τρεις φωτογραφίες της κόρης του, διαπίστωσε ότι στην δεύτερη υπήρχε στο βάθος μια φιγούρα που έμοιαζε με αστροναύτη. Την στιγμή που τράβηξε την φωτογραφία δεν αντιλήφθηκε την συγκεκριμένη φιγούρα που έμεινε στην ιστορία ως «ο αστροναύτης του Solway Firth» (Solway Firth spaceman).



Οι αναλυτές της Kodak επιβεβαίωσαν ότι η φωτογραφία είναι γνήσια. Κάποιοι «σκεπτικιστές» υποστηρίζουν ότι λόγω έκθεσης (exposure) η φιγούρα που μοιάζει με αστροναύτης είναι η σύζυγος του Templeton, Annie, που ήταν μαζί τους εκείνη την ημέρα και απαθανατίζεται σε άλλες φωτογραφίες. Η Annie φορούσε ένα ανοιχτόχρωμο γαλάζιο αμάνικο φόρεμα και είχε σκούρο καρέ μαλλί. Στην πραγματικότητα, το μπράτσο της φιγούρας στην φωτογραφίας είναι σαφώς μεγαλύτερο από τ’ακάλυπτο της Annie, και η πλάτη του αστροναύτη είναι περισσότερο ογκώδης.


Όταν πήγε την φωτογραφία στην αστυνομία του Carlisle, την εξέτασαν και δεν βρήκαν τίποτα ύποπτο. Η τοπική εφημερίδα, Cumberland News, παρουσίασε την ιστορία και μέσα σε λίγες ώρες είχε γνωστή σ’όλο τον κόσμο. Πολλοί προσπάθησαν τα επόμενα χρόνια να βρουν μια λύση σ’αυτό το μυστήριο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μετά την δημοσίευση της φωτογραφίας , τον επισκέφθηκαν δύο άντρες που δήλωσαν ότι είναι από την κυβέρνηση και αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον με αριθμό («νούμερο 9» και «νούμερο 11») και όχι με τ’όνομά τους. Του ζήτησαν να τους πάει στο μέρος που τράβηξε τις φωτογραφίες.



Όταν έφτασαν εκεί, τους δήλωσε ότι δεν παρατήρησε την φιγούρα του αστροναύτη την στιγμή της λήψης. Μόλις το άκουσαν αυτό οι άντρες, θύμωσαν και έφυγαν, αφήνοντάς τον να γυρίσει σπίτι με τα πόδια. Όταν πολλές δεκαετίας αργότερα, είδε την ταινία «Οι άντρες με τα μαύρα», μόνο τότε συνειδητοποίησε τις ομοιότητες: Οι δύο άγνωστοι δεν έμοιαζαν με συνηθισμένους Βρετανούς πράκτορες, ήταν μεγαλόσωμοι με ύψος πάνω από 1,82 (6 πόδια), φορούσαν μαύρα κοστούμια και η μόνη διαφορά ήταν ότι ο καθένας τους φορούσε και καπέλο bowler.


Σε μια συνέντευξη του στο BBC, o Templetonδήλωσε ότι μια εκτόξευση του πυραύλου BlueStreak στο πεδίο βολής Woomera στην Νότιας Αυστραλία ακυρώθηκε επειδή παρατήρησαν δύο μεγαλόσωμους άνδρες στον χώρο. Όταν οι τεχνικοί είδαν αργότερα την φωτογραφία που τράβηξε ο Templeton σε μια Αυστραλιανή εφημερίδα, διαπίστωσαν ότι οι φιγούρες ήταν όμοιες μ’αυτήν της φωτογραφίας του. O MichaelKnighton, πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Carlisle, πόλης του Templeton, το 1996 δήλωσε ότι είδε έναν αστροναύτη ενώ οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο M62 και άκουσε μια φωνή που του έλεγε «Michael, μην φοβάσαι». Ο Knighton το 1989 είχε κάνει πρόταση εξαγοράς της Manchester United για 20 εκατομμύρια λίρες, ποσό ρεκόρ για την εποχή.

πηγές: