Το 2032 το πρώτο 6ης γενιάς μαχητικό για την Αεροπορία των ΗΠΑ




Μπορεί ακόμη το μαχητικό 5ης γενιάς F-35 να μην έχει εισέλθει σε μαζική παραγωγή όμως η Αμερικανική Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την σχεδίαση ανάπτυξη και παραγωγή του νέου αεροσκάφους 6ης γενιάς που θα εξοπλίσει τις Πολεμικές τους Μοίρες.

Πιο αναλυτικά τον Νοέμβριο του 2016 η Επιστημονική Επιτροπή της Αμερικανικής Αεροπορίας ανακοίνωσε την έναρξη των μελετών για την σχεδίαση και ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού η οποία θα έχει μεγάλη εμβέλεια θα μπορεί να ίπταται με υπερηχητική ταχύτητα χωρίς την χρήση μετακαυστήρα, θα είναι ευέλικτο και θα ενσωματώνει τεχνολογία stealth.


Το πρόγραμμα ονομάστηκε PCA (Penetrating Counterair) και αναμένεται να αποδώσει το πρώτο πρωτότυπο το 2030. Ένα από τα βασικότερα στοιχεία του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός νέου κινητήρα το υποπρόγραμμα ανάπτυξης του οποίου κωδικοποιήθηκε ως Adaptive Versatile Engine Technology.




Τα πρώτα βήματα για την σχεδίαση του κινητήρα ξεκίνησαν το 2012 με την αρχική μελέτη για το πρόγραμμα ενώ η αρχική φάση της ανάπτυξης του κινητήρα θα ξεκινήσει το 2020. Ο νέος κινητήρας θα εξοπλίσει το νέο μαχητικό 6ης γενιάς για το Ναυτικό το 2028 και για το μαχητικό της Αεροπορίας το 2032.


Το νέο μαχητικό 6ης γενιάς του Αμερικανικού Ναυτικού θα πρέπει να συνεπιχειρεί από τα αεροπλανοφόρα με τα 340 F-35C από τις αρχές της δεκαετίας του 2030 και θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει τις απειλές και επιχειρησιακές προκλήσεις κατά την περίοδο 2030-2050 όπως εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ολοκληρωμένα εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας, παθητικά συστήματα εντοπισμού, κυβερνο-απειλές και όπλα κατευθυνόμενη ενέργειας.




Το νέο μαχητικό που θα εξοπλίσει την Αεροπορία των ΗΠΑ και την αεροπορική δύναμη του Αμερικανικού Ναυτικού θα ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες επικάλυψης υλικών RAM, τεχνητής νοημοσύνης, νέες τεχνολογίες επικοινωνιών και ζεύξης δεδομένων, ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, αισθητήρων και ευελιξίας.

πηγές: