Project Starlink 5G: Άμεσος κίνδυνος για εξαφάνιση της ζωής στη Γη


Η εταιρία του Elon Musk, SpaceX, είχε προηγουμένως αντικρούσει κατηγορίες από ακτιβιστές και είπε ότι το πρόγραμμά της δεν θα είχε σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το Facebook, το Amazon και άλλες εταιρείες τεχνολογίας σχεδιάζουν επίσης να δημιουργήσουν τα δικά τους δορυφορικά δίκτυα.
Το πρόγραμμα Starlink της SpaceX, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την παροχή υπηρεσιών 5G παγκοσμίως, αποτελεί άμεση απειλή εξαφάνισης της ζωής στη Γη, δήλωσε στην Daily Star ο Arthur Firstenberg, ακτιβιστής και συγγραφέας.



Στην συνέντευξή του, ανέφερε ότι οι δορυφόροι που έχει ήδη σε τροχιά η εταιρεία και αυτοί που σκοπεύει να εκτοξεύσει στο μέλλον θα αυξήσουν την έκθεση της ανθρωπότητας στην ακτινοβολία. "Οι δορυφόροι Starlink βρίσκονται στο χαμηλότερο στρώμα της μαγνητόσφαιρας, που ονομάζεται ιονόσφαιρα. Η ιονόσφαιρα, η οποία είναι η πηγή ενέργειας για όλη τη ζωή στη γη, θα εκτίθεται στην πλήρη ισχύ της δορυφορικής ακτινοβολίας αντί για το μικροσκοπικό κλάσμα της ενέργειας που περνά μέσα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που βρίσκονται στο έδαφος ", δήλωσε ο Firstenberg στην Daily Star.

 Ο ακτιβιστής ισχυρίζεται ότι ο τρέχων αριθμός δορυφόρων επηρεάζει ήδη δραστικά τη ζωή στη γη, καθώς ευθύνεται για μεγάλο αριθμό περιπτώσεων καρκίνου και άλλων ασθενειών, καθώς και για το θάνατο των εντόμων και την αδυναμία των πτηνών να μεταναστεύσουν. «Κυριολεκτικά, κινδυνεύουμε από έλλειψη οξυγόνου», δήλωσε επίσης ο Firstenberg .



Η εξέλιξη έρχεται καθώς προέκυψαν αναφορές ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, η οποία έδωσε στην εταιρεία του Elon Musk το πράσινο φως για να εκτοξεύσει χιλιάδες δορυφόρους για την παροχή πρόσβασης στο δίκτυο 5G παγκοσμίως, ενδέχεται να έχει παραβιάσει τον Εθνικό Νόμο Περιβαλλοντικής Πολιτικής (NEPA), καθώς δεν αξιολόγησε τις δυνητικά επιβλαβείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προγράμματος. 


Οι αστρονόμοι ανησυχούν επίσης για το έργο της SpaceX, λέγοντας ότι οι δορυφόροι που βρίσκονται ήδη σε τροχιά γύρω από τη Γη εμποδίζουν το έργο τους λόγω της φωτεινότητας και του τρόπου με τον οποίο κινούνται. "Εάν υπάρχουν πολλά και φωτεινά κινούμενα αντικείμενα στον ουρανό, περιπλέκει εξαιρετικά τη δουλειά μας.


Απειλεί δυνητικά την ίδια την επιστήμη της αστρονομίας", δήλωσε ο Δρ James Lowenthal σε συνέντευξή του στους New York Times. Η SpaceX έχει ήδη ξεκινήσει το προγραμμα Starlink με 180 δορυφόρους και σχεδιάζει να αυξήσει αυτόν τον αριθμό σε 1.400 μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία ελπίζει να ολοκληρώσει το έργο το 2027. Μέχρι τότε, ελπίζει να έχει εκτοξεύσει 42.000 δορυφόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

πηγή: